5 živil, ki krepijo zdravje možganov

Hrana, ki jo vsakodnevno uživamo, ima velik vpliv na delovanje in strukturo našega mozga. Številne raziskave kažejo, da prehrana, bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in omega-3 maščobnimi kislinami, lahko izboljša spomin, kognitivne sposobnosti in splošno duševno zdravje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Posebej se kot koristna izkazuje tako imenovana MIND dieta – kombinacija mediteranske in DASH diete –, ki naj bi po nekaterih podatkih zmanjšala tveganje za Alzheimerjevo bolezen in demenco.

Teh pet živil  je smiselno vključiti v vsakodnevno prehrano za boljši spomin, koncentracijo in zdravje možganov:

 Borovnice – naravna podpora koncentraciji

Borovnice niso le okusne, temveč tudi izjemno koristne za možgane. Bogate so z vitaminoma C in K, manganom ter antioksidanti, ki spodbujajo pretok krvi in kisika v možgansko tkivo. Študije kažejo, da redno uživanje borovnic pomaga ohranjati kognitivne sposobnosti in zmanjšuje tveganje za demenco. Uživajte jih sveže, v smutijih ali kot domač džem z dodatkom chia semen

Jajca – zjutraj za boljši spomin čez dan

Jajca so ena izmed najboljših naravnih virov holina – snovi, ki spodbuja prenos informacij med možganskimi celicami in pomaga pri ohranjanju spomina. Redno uživanje jajc je povezano z manjšim tveganjem za izgubo spomina v starosti. Poleg zajtrka so odlična tudi v večerjah, na primer v slanih pitah ali omletah.

Orasi – hrustljava pomoč možganom

Med vsemi oreščki prav orehi najbolj pozitivno vplivajo na možgane. Bogati so z rastlinsko omega-3 maščobno kislino ALA, ki zmanjšuje vnetja in oksidativni stres. Približno pest orehov na dan (30–60 g) naj bi po raziskavah izboljšala spomin in koncentracijo. Odlično se podajo k solatam ali kot dodatek pečeni zelenjavi.

 Zeleno listnato zelenje – naravna zaščita pred upadom kognicije

Špinača, ohrovt in druga listnata zelenjava so polni hranil: vitamina K, beta-karotena, folata in vitamina E, ki deluje kot močan antioksidant. Vsa ta hranila pomagajo ohranjati spomin in duševno bistrost. Dodajte zelenje v smutije, priloge ali juhe in s tem okrepite svoj vsakdanji meni.

 

Losos – maščobna riba za bistre misli

Losos je bogat z beljakovinami in omega-3 maščobnimi kislinami, ki igrajo ključno vlogo pri razvoju možganov in ohranjanju njihove funkcije. Poleg tega prispevajo k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in vnetja. Lososa lahko spečete in postrežete z zelenjavo ali ga dodate testeninam.

Namig za vsak dan:
Če želite izboljšati delovanje možganov, ni treba posegati po dodatkih ali dragih preparatih. Učinek pogosto dosežete že z redno, uravnoteženo prehrano – in z izbiro pravih sest