Program festivala Kino Otok

18. izdaja festivala Kino Otok – Isola Cinema je tu! Od 1. do 5. junija je Izola pravi kraj za filmske navdušence. Tudi letos bodo lahko obiskovalci skozi filme doživeli številne dele in vzdušja sveta.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Projekcije filmov se bodo začele že pred uradno otvoritvijo v Art kinu Odeon. Ob 16. uri bo na sporedu klasika zgodovine filma Dekle (Eltávozott nap, Madžarska, 1968) madžarske avtorice Márte Mészáros. To je prvi film ženske avtorice na Madžarskem. Zgodba spremlja mlado tekstilno delavko Erzsi, ki se iz sirotišnice v Budimpešti odpravi na podeželje. Ob 16. uri bo na sporedu ukrajinski film Ne skrbite, vrata se odpirajo  (Не хвилюйся, двери выдчиняться, Oksana Karpovič, Kanada, Ukrajina, 2019), ki prikazuje ljudi na električnih vlakih, ki vozijo od Kijeva do krajev na podeželju. Z minevanjem dni in postaj spoznavamo njihova življenja in poglede na razmere v državi. Sredstva od prodaje vstopnic treh ukrajinskih filmov so namenjena nevladni organizaciji Docudays, ki je vzpostavila sklad za podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem.

Program Video na plaži bo vse festivalske dni prikazoval kratke filme na znani lokaciji pri izolskem svetilniku. Nocoj bo ob 20.30 v družbi avtorjev predstavljen program Video na plaži domačih senc.

Kino otok 2022
Verschwinden/Izginjanje (Andrina Mračnikar, Avstrija, Slovenija, 2022)

Festivalsko dogajanje se uradno odpira ob 21. uri na osrednjem festivalskem prizorišču, v Letnem kinu Arrigoni. Premierno se bo predvajal celovečerni dokumentarni film avstrijsko-slovenske koprodukcije Verschwinden/Izginjanje (Avstrija, Slovenija, 2022). Prisotna bo tudi avtorica, režiserka Andrine Mračnikarki. Gre za pretresljiv dokumentarni film, ki raziskuje osebno, družinsko, družbeno in politično zgodovino ter sodobnost dvojezične avstrijske Koroške, kjer slovenskega jezika v javnih prostorih že dolgo ni več slišati. V njem režiserka precizno razišče in predstavi, kakšne posledice ima izginjanje maternega jezika na osebni in družbeni ravni in kakšno vlogo ima pri tem politika. Film je na Festivalu avstrijskega filma Diagonale požel burne čustvene odzive in prejel nagrado publike.