Vse več prometnih nesreč s kolesi

Število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah, kot tudi število nesreč, ki so jih povzročili kolesarji, raste iz dneva v dan.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V letu 2021 se je na območju Policijske uprave Koper zgodilo 132 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. To je skoraj 9-odstotni delež vseh prometnih nesreč. Med vsemi nesrečami so jih kolesarji povzročili 70, tudi s smrtnim izidom.

Statistični podatki kažejo na vse večje število prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev. Lani je en kolesar izgubil življenje, 31 jih je bilo hudo poškodovanih, kar je deset več kot v letu 2020. Z lažjimi poškodbami je končalo 72 kolesarjev, medtem ko jih je bilo 28 brez poškodb.

Kateri so vzroki kolesarskih prometnih nesreč?

Najpogostejši vzroki so tisti, ki sodijo med ostale vzroke, in sicer izguba ravnotežja, nepravilnosti na kolesu in drugi. Sledijo jim vzroki, kot so neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja, nepravilnost pri prehitevanju, nepravilnost pešcev in prisotnost alkohola.

Kolesarske nesreče so bile najpogostejše v naseljih z uličnim sistemom, v naselju brez ulic in na regionalnih ter lokalnih cestah.