Nevrologinja dr. Deena Kuruvilla poudarja, da “vpliv prehrane, ki podpira možgane, ni viden čez noč, ampak majhne, vsakodnevne odločitve naredijo veliko razliko.« Tukaj so njena priporočila za živila, ki »hranijo nevrone, zmanjšujejo vnetja in pomagajo ohranjati volumen in delovanje možganov, ko se staramo.«
Borovnice
Borovnice so zakladnica hranil za celotno telo, še posebej pa za možgane.
»Bogate so z antocianini, ki zmanjšujejo oksidativni stres in vnetja – dva ključna dejavnika kognitivnega upada,« je dr. Kuruvilla povedala za SheFinds. Dodaja, da so ugotovili veliko povezavo med borovnicami in izboljšanim spominom pri starejših odraslih. Lahko jih dodamo ovsenim kosmičem, jogurtu, smutiju ali pa jih uživamo same.
Temna čokolada
Temna čokolada je lahko okusna in koristna za možgane – seveda v zmernih količinah.
»Polna je flavonoidov, ki izboljšajo pretok krvi v možgane in lahko podpirajo učenje in spomin,« pravi dr. Kuruvilla. Poleg tega pomaga izboljšati razpoloženje, ker vsebuje predhodnike serotonina. Priporočljivo jo je kombinirati z jagodičevjem ali jo stopiti kot preliv za banane ali toast.
Mastne ribe (losos, skuša, sardine)
Za ljubitelje morskih sadežev imamo odlično novico – mastne ribe so eno najboljših živil za zdravje možganov. »Mastne ribe vsebujejo DHA, omega-3 maščobno kislino, ki je bistvena za strukturo možganskih celic in sinaptično plastičnost,« pravi dr. Kuruvilla. Redno uživanje vpliva na počasnejše staranje možganov.
Oreščki (zlasti orehi)
Oreščki so idealni za prigrizek in so še posebej koristni za možgane. Dr. Kuruvilla priporoča orehe predvsem zato, ker so »izjemno bogati z alfa-linolensko kislino (ALA), rastlinsko omega-3 maščobno kislino.« Poudarja tudi, da je »redno uživanje oreščkov povezano z boljšimi kognitivnimi rezultati pri starejših odraslih.« Lahko jih dodamo solatam, kaši ali pa jih jemo same.
Paradižnik
Paradižnik je bogat z likopenom, močnim antioksidantom, ki lahko prečka krvno-možgansko pregrado in zaščiti možgane pred boleznimi, kot je demenca. »Toplotno obdelani paradižniki dodatno izboljšajo absorpcijo likopena,« pravi dr. Kuruvilla.
Jajca
Jajca so odličen vir pustih beljakovin, hkrati pa zagotavljajo ključno podporo možganom. »So pomemben vir holina, ki je bistvenega pomena za nevrotransmiter acetilholin, snov, ki je ključna za spomin in učenje,« zaključuje dr. Kuruvilla.