7 cenovno dostopnih in okusnih jedi za vsak dan v tem tednu

Ta teden kuhamo preproste jedi, ki so narejene brez kompliciranja in nepotrebnih sestavin, zato so cenovno zelo dostopne.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Brezmesni ponedeljek začenjamo s čičeriko v preprosti paradižnikovi omaki in nekaj začimbami, ki jih najbolje postrežemo na rezini popečenega kruha.

Ta teden bomo jedli tudi priljubljeno turško enolončnico iz leče ter pripravili okusno zeljno pito.

Za ljubitelje mesa je tu priljubljena jed iz 80. let – francoski krompir – enolončnica iz krompirja, klobas in kuhanih jajc, tisti, ki imajo radi sladko, pa bodo uživali v najpreprostejšem receptu za čokoladne piškote, ki jih lahko pripravimo v 20 minutah.

Ponedeljek, 27. oktobra – Čičerika v paradižnikovi omaki

Čičerika je dober vir rastlinskih beljakovin – 100 gramov kuhane čičerike vsebuje približno 8 do 9 gramov beljakovin. Bogata je tudi z ogljikovimi hidrati in prehranskimi vlakninami, ki vas bodo nasitile za dlje časa.

Čičeriko lahko skuhate sami. Če pa želite to jed pripraviti v kratkem času, uporabite konzervirano. Zmešajte jo s pasirano omako in nekaj začimbami ter postrezite na popečenem kruhu.

Čičerika v paradižnikovi omaki – sestavine:

1 pločevinka čičerike (400 g)
250 g pasiranega paradižnika
2 žlici medu
2 žlici vinskega kisa
1 majhna čebula
1 čajna žlička dimljene sladke paprike
½ čajne žličke čilija v prahu
rastlinsko olje po okusu
sol in poper po okusu
kruh za serviranje

Čičerika v paradižnikovi omaki – priprava:

V globoki ponvi ali loncu segrejte olje in v njem prepražite čebulo. Čebulo pražite približno pet minut, da se zmehča.

Dodajte pasiran paradižnik, odcejeno čičeriko, med in vinski kis. Dobro premešajte ter začinite s soljo, poprom in dimljeno sladko papriko. Če imate radi pekočo hrano, dodajte malo čilija.

Vse skupaj kuhajte pet do deset minut, dokler se sestavine ne združijo in se omaka zgosti.

Čičeriko postrezite s popečenim kruhom. Dober tek!

jed

Torek, 28. oktobra – Zeljna pita

Za pripravo pite z dušenim zeljem ne potrebujete veliko časa ali zapletenih sestavin. Uporabite kupljeno testo in ga napolnite s sočnim nadevom na osnovi zelja, smetane – in slanega mleka.

Zeljna pita – Sestavine:

1 glava zelja
240 ml mleka
120 ml vode
720 g kisle smetane
2 jajci
1 paket testa za pito in štrudelj
sol
poper
120 ml olja

Zeljna pita – Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Čebulo sesekljajte, zelje pa narežite na dolge tanke rezine.
Čebulo pražite na vročem olju približno 5 minut, da postekleni.
V ponev dodajte sesekljano zelje, solite in premešajte. Pražite, dokler se zelje ne zmehča, nato dobro premešajte in pustite, da se ohladi.
Jajca zmešajte s kislo smetano, soljo in poprom.
Pekač za pito namažite z malo olja. Na dno pekača položite dva lista testa za pito in ju prepognite tako, da prekrijeta celotno dno.
Dodajte nekaj zeljnega nadeva in na vrh položite pet do šest žlic mešanice jajc in kisle smetane.
Dodajte še en list testa za pito, ga prepognite in ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin.
Zaključite z listom testa za pito in ga premažite s preostalo mešanico jajc in kisle smetane. Postavite v pečico in pecite 30 minut.

V kozico nalijte mleko in vodo ter segrevajte skoraj do vretja. Dodajte ščepec soli. Pet minut pred koncem pečenja pito vzemite iz pečice in jo prelijte z mešanico mleka in vode. Pecite še 5 do 10 minut, dokler pita popolnoma ne vpije tekočine.

jed

Sreda, 29. oktobra – Avstrijski golaž

Avstrijski krompirjev golaž se uporablja že od časov Avstro-Ogrske in je še danes pogosta izbira v avstrijskih restavracijah. Ima bogat in nasiten okus, toplo barvo in mokasto-kremasto teksturo, zaradi česar je idealen za hladnejši del leta. Gre za skromno jed, pripravljeno iz najpreprostejših sestavin, po želji pa lahko dodate še nekaj klobas.

Sestavine za avstrijski krompirjev golaž:

4 velikih ali 7 srednje velikih mokastih krompirjev
3 srednje velike čebule
1 strok česna
2 veliki prekajeni klobasi
2 žlici mlete sladke paprike
1 čajna žlička mlete pekoče paprike
2 čajni žlički kisa (poljubne vrste)
1 žlica paradižnikove mezge
1 čajna žlička majarona
1 3/4 čajne žličke kumine
1/2 čajne žličke sladkorja
½ čajne žličke soli
½ čajne žličke sveže mletega popra
2 lovorjeva lista
1 kocka jušne osnove
7–8 skodelic vode (1,75–2 l)

Priprava avstrijskega krompirjevega golaža:

Krompir olupite, operite in narežite na približno 2-centimetrske kocke.
Pripravite lonec z 8 skodelicami vroče vode, ki jo boste postopoma dodajali kasneje.
Čebulo drobno narežite. V velikem loncu segrejte 2 žlici olja, dodajte čebulo in jo med nenehnim mešanjem kuhajte na visoki temperaturi 5 minut. Po 5 minutah zmanjšajte ogenj in med nenehnim mešanjem kuhajte še 15 minut, dokler čebula ni mehka in zlato rjava. Zadnji 2 minuti dodajte strt česen. Ko se začne lepiti na ponev, dodajte obe vrsti paprik. V loncu mora biti dovolj olja, da se paprika ne zažge. Mešajte 10 sekund, nato prilijte kis.

Dodajte paradižnikovo mezgo, majaron in kumino. Premešajte in postopoma prilijte 1 skodelico vroče vode. Pustite, da se zgosti, nato dodajte še eno skodelico. Kuhajte, dokler ne dobite kremaste konsistence.

Če želite gladko omako, jo zmiksajte s paličnim mešalnikom ali v mešalniku. Čebulno omako vrnite v lonec in dodajte sladkor, sol, poper, lovorjev list in zdrobljeno kocko za jušno osnovo.

Počasi dodajajte skodelico za skodelico vode (eno prihranite) in krompir ter kuhajte brez pokrova pol ure.

Klobase narežite na za prst debele kose in jih skuhajte s krompirjem. Ko je krompir kuhan, jih nekaj odstranite in jih pretlačite z vilicami, po potrebi dodajte tekočino za golaž in jih ponovno pretlačite, da dobite gladko zmes, nato pa jo vrnite v golaž in kuhajte še nekaj minut, da se golaž malo zgosti.

Postrežemo z rezino kruha in uživamo.

jed

Četrtek, 30. oktobra – Lečina enolončnica

Leča je izjemno hranljiva stročnica, bogata z rastlinskimi beljakovinami, vitamini skupine B, magnezijem, kalijem in cinkom ter železom. Lečo lahko uporabimo za pripravo različnih jedi, v Grčiji pa je na primer priljubljena fakes. Gre za preprosto enolončnico iz leče, krompirja, korenja in zelene, ki vas bo presenetila s svojim edinstvenim okusom.

Sestavine za grško enolončnico iz leče:

400 g posušene zelene ali rjave leče
2 l vode
2 korenčka
2 stebli zelene
2 lovorjeva lista
2 žlici olja
2 čajni žlički vinskega kisa
1 čebula
1 krompir
1 čajna žlička posušenega origana
sol in poper po okusu
svež peteršilj za serviranje

Priprava grške enolončnice iz leče:

Lečo operite v vodi in jo precedite.
V velikem loncu s pokrovko segrejte malo olja in na njem prepražite sesekljano čebulo, korenje in zeleno, dokler se zelenjava ne zmehča.

Zelenjavo prelijte z vodo, dodajte lečo in narezan krompir. V lonec dodajte začimbe: lovorjev list, origano, sol in poper.

Ko voda zavre, zmanjšajte ogenj in vse skupaj kuhajte približno 30 do 40 minut, dokler se leča ne zmehča in skuha.

Proti koncu kuhanja vmešajte vinski kis in postrezite s svežim peteršiljem. Dober tek!

jed

Petek, 31. oktobra – Orzo s tuno iz konzerve

Majhne testenine v obliki velikega riževega zrna – orzo, so odlična osnova za pripravo hitrega kosila ali večerje. Če želite zmanjšati količino uporabljene posode, jed pripravite v enem loncu.

Tukaj je najlažji recept za orzo testenine, kuhane v enem loncu s paradižnikom in tuno iz konzerve. Če nimate orza, ga nadomestite z drugo vrsto kratkih testenin.

Tudi olja iz konzerve tune ne zavrzite – uporabite ga za dušenje zelenjave. Sladka dimljena paprika, sesekljane črne oljke in peteršilj bodo jedi dodali okus.

Sestavine:

500 ml zelenjavne jušne osnove
400 g sesekljanih paradižnikov
300 g tune iz konzerve v olju
180 g testenin orzo
Približno 10 črnih oljk
1 majhna čebula
1 čajna žlička dimljene paprike
4–5 strokov česna
sol in poper
svež peteršilj

Priprava:

Zelenjavno jušno osnovo segrejte v mikrovalovni pečici.
Odcedite olje iz tune iz konzerve, vendar ga ne zavrzite. V veliki ponvi segrejte olje in na njem prepražite drobno sesekljano čebulo.
Čebulo pražite približno tri minute, nato dodajte sesekljan česen.
Čebulo in česen pražite še približno minuto.

Dodajte testenine orzo, dobro premešajte in rahlo pražite približno dve minuti.

Prelijte s segreto zelenjavno jušno osnovo in paradižnikom.

Začinite s soljo, poprom in dimljeno papriko. Dodajte sesekljane črne oljke.

Vse sestavine kuhajte na majhnem ognju, dokler se okusi ne prepojijo, testenine pa niso kuhane in se tekočina ne vpije.
Na koncu vmešajte tuno in sesekljan svež peteršilj. Dober tek!

jed

Sobota, 1. novembra – Piškoti s koščki čokolade

Okusne piškote lahko pripravite v zelo kratkem času in s sestavinami, ki jih ima večina ljudi v hladilniku ali shrambi. Ti piškoti s koščki čokolade so narejeni iz le osmih sestavin in bodo pečeni v 10 do 12 minutah.

Piškoti s koščki čokolade – sestavine:

180 g moke
170 g koščkov čokolade
115 g masla
100 g rjavega sladkorja
50 g belega sladkorja
30 ml rastlinskega olja
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
1 čajna žlička sode bikarbone

Piškoti s koščki čokolade – priprava:

Maslo, beli in rjavi sladkor zmešajte z mešalnikom, dokler ne dobite kremaste zmesi. Dodajte moko in sodo bikarbono ter nadaljujte z mešanjem, dokler se sestavine ne združijo.

Dodajte rastlinsko olje in vanilijev ekstrakt ter nadaljujte z mešanjem. Na koncu v zmes ročno vmešajte čokoladne koščke.
Zmes razdelite na enake dele, oblikujte piškote in jih položite na pekač, obložen s peki papirjem.

Piškote pecite v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija približno 10 do 12 minut oziroma dokler niso popolnoma pečeni.
Pred serviranjem ohladite. Dober tek!

jed

Nedelja, 2. novembra – Francoski krompir

Nihče ne ve, zakaj se enolončnica iz krompirjevih rezin, kuhanih jajc in klobas, pečenih v pečici, imenuje francoski krompir. Takšna jed v francoski gastronomiji ne obstaja, a kljub temu so jo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pogosto pripravljali pod tem imenom tudi pri nas.

Francoski krompir – sestavine:

1 kg krompirja
5 kuhanih jajc
2 para klobas po vaši izbiri
750 ml kisle smetane
sol in poper po vaši izbiri
rastlinsko olje

Priprava:

Krompir skuhajte, olupite in narežite na tanke rezine. Skuhajte jajca in klobase. Narežite jih na kolobarje. Na naoljen pekač položite plast kuhanega krompirja, plast klobas in jajc. Solite in kuhajte na pari.

Vse skupaj prelijte s kislo smetano. Zlagajte v vrsto, dokler ne porabite vseh sestavin. Na vrh zloženke lahko dodate tudi nekaj naribanega sira. Postavite v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija za približno 25 minut. Postrezite s sezonsko solato. Dober tek!

jed