Ta teden priporočamo 7 hitrih jedi
Brezmesni ponedeljek začenjamo z beljakovinsko solato, ki je sploh ni treba kuhati, če uporabite fižol iz konzerve.
Nadaljujemo s fritato »marry me frittat« – viralnim receptom za tako dobra jajca, da vas bodo tisti, ki mu jih boste pripravili, zagotovo zaprosil za roko.
Ta teden bomo pripravili tudi zelo okusne, a preproste sardine iz pečice, pečene testenine s klobasami, kremasto polento, kuhano v piščančji juhi, in mešanico, ki združuje sočne piščančje palčke z zelenjavo.
Za ljubitelje sladkih prigrizkov je tu najpreprostejši puding iz chia semen, za katerega potrebujete le tri sestavine.
Ponedeljek, 13. oktobra – Beljakovinska fižolova solata
Fižolova solata – sestavine:
3 pločevinke boba (približno 400 g vsaka) – fižol, čičerika, leča …
½ srednje velike čebule
1 srednja velika kumara
3 žlice kaper
60 g svežega peteršilja
¾ čajne žličke posušenega origana
Preliv:
60 ml rdečega vinskega kisa
60 ml ekstra deviškega oljčnega olja
1 čajna žlička gorčice
1–2 čajni žlički medu, po želji, za zmanjšanje kislosti
¾ čajne žličke fine morske soli (ali po okusu)
¼ čajne žličke sveže mletega črnega popra
Fižolova solata – priprava:
Čebulo sesekljajte in jo dajte v majhno skledo ter prelijte s hladno vodo. Pustite stati pet minut, nato odcedite in sperite. Ta korak zmanjša moč okusa surove čebule.
V veliki skledi zmešajte rdeči vinski kis, oljčno olje, gorčico, sol in poper. Poskusite in po potrebi prilagodite začimbe. Če je preliv preveč kisel, vmešajte med.
V veliko skledo dodajte odcejen in opran fižol, odcejeno čebulo, sesekljano kumaro, sesekljan peteršilj, kapre in posušen origano. Dobro premešajte. Pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj eno uro, da se okusi prepojijo.
Torek, 14. oktobra – Marry me fritata
Marry me fritata – sestavine:
8 velikih jajc
180 g svežih špinačnih listov
120 g kozjega sira
80 ml polnomastnega mleka
80 ml sladke smetane za kuhanje
80 g sušenih paradižnikov v olju
30 ml olja iz sušenih paradižnikov
2 šalotki
2-3 stroki česna
1 čajna žlička origana
1 čajna žlička dijonske gorčice
sol in poper po okusu
Poroči se z mano, fritata – priprava:
V ponvi segrejte olje iz sušenih paradižnikov. Na njem prepražite drobno sesekljano šalotko – pražite približno dve minuti. Nato dodajte drobno sesekljane sušene paradižnike in česen. Vse skupaj pražite še eno do dve minuti.
V ponev dodajte špinačo in kuhajte, dokler ne oveni. To bo trajalo približno tri do štiri minute. Ponev odstavite z ognja.
V veliki skledi zmešajte jajca, mleko in sladko smetano za kuhanje – stepite, dokler ni gladko. Jajcem dodajte dijonsko gorčico ter ščepec soli in popra.
Mešanici dodajte prepraženo zelenjavo in dve tretjini naribanega kozjega sira. Mešanico prelijte v pekač in potresite s preostalim kozjim sirom.
Fritato pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno pol ure oziroma dokler jajca niso pečena. Postrezite s sezonsko solato po vaši izbiri. Dober tek!
Sreda, 15. oktobra – Pečene testenine s klobasami
Pečene testenine s klobasami – sestavine
400 g testenin
200 g svežih klobas v pekaču
2 stroka česna
100 g maskarponeja
700 g paradižnikove mezge (passata)
125 g sveže mocarele
1/2 čajne žličke čilijevih kosmičev
1 čajna žlička origana
sol in poper po okusu
1 majhna pest sveže bazilike (neobvezno)
Pečene testenine s klobasami – priprava:
Pečico segrejte na 180 °C. V kozici zavrite osoljeno vodo in kuhajte testenine približno 3 minute manj, kot je navedeno na embalaži. Prihranite 125 ml vode, v kateri so se kuhale.
Klobase odstranite iz ovoja, meso položite v ponev in na srednji temperaturi pražite do zlato rjave barve. Dodajte drobno sesekljan česen, čilijeve kosmiče, origano in baziliko. Pražite 1 minuto.
Dodajte paradižnikovo mezgo in vodo, v kateri so se kuhale testenine, začinite s ščepcem soli in popra ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite z ognja in vmešajte maskarpone, dokler se popolnoma ne združi z omako.
Testenine odcedite, dodajte v ponev z omako in dobro premešajte, da se testenine prekrijejo. Mešanico preložite v pekač, potresite z naribano mocarelo in pecite 7–8 minut, dokler se sir ne stopi.
Četrtek, 16. oktobra – Kremna polenta
Sestavine:
900 ml piščančje jušne osnove
500 ml polnomastnega mleka
250 g instant polente
45 g naribanega parmezana
1 žlica masla
Priprava:
V velik lonec dodajte piščančjo jušno osnovo in polnomastno mleko.
Ko tekočina zavre, zmanjšajte ogenj in postopoma začnite dodajati instant polento, nenehno mešajte.
Polento kuhajte nekaj minut, dokler se zmes ne zgosti in je popolnoma kuhana.
Na koncu kuhanja zmesi dodajte maslo in nariban parmezan.
Kuhano polento postrezite toplo kot prilogo k drugim jedem. Dober tek!
Petek, 17. oktobra – Sardele v pečici
Sardele v pečici – sestavine:
1 kg sardel
60 ml oljčnega olja
2 čajni žlički soli
¼ čajne žličke mletega črnega popra
sok polovice limone
1 čajna žlička posušenih sredozemskih zelišč (rožmarin, bazilika, origano, timijan)
1 žlica svežega peteršilja, sesekljanega
Sardele v pečici – priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Sardele sperite in osušite s kuhinjsko krpo. S topo stranjo noža nežno odstranite luske. Na trebuhu tik pod glavo naredite majhen rez in s prstom odstranite drobovje.
Polovico olja nalijte na pekač in nanj razporedite sardine.
Prelijte s preostalim oljem, začinite s soljo, poprom in potresite z zelišči.
Sardele pecite 15 minut.
Vzemite iz pečice, pokapajte z limoninim sokom, potresite s peteršiljem in postrezite!
Sobota, 18. oktobra – Puding s chia semeni in banano
Za okusen in hranljiv obrok ne potrebujete več kot tri sestavine. Ta puding s chia semeni je najboljši dokaz za to trditev – narejen je iz chia semen, zrelih banan in mleka. Upoštevajte, da bolj zrela kot je banana, slajši bo puding. Lahko ga postrežete kot zajtrk, prigrizek ali sladico.
Sestavine za chia puding:
400 ml mleka
40 gramov chia semen
1 banana
Priprava:
Chia semena zmešajte z mlekom in vlijte v kozarec s pokrovom.
Zrelo banano lahko zmečkate tudi v mešanico in vse skupaj postavite v hladilnik čez noč. Bolj zrela kot je banana, slajši bo puding.
Banano lahko dodate tudi naslednje jutro, ko je puding že pripravljen. Po želji lahko pudingu dodate tudi med, oreščke in drugo sadje. Dober tek!
Nedelja, 19. oktobra – Piščančja bedra na hitro
Piščančja bedra je najokusnejši in najbolj sočen del piščanca. V kombinaciji z dobro marinado in/ali omako se spremeni v kulinarični spektakel. Piščančjo kračo brez kosti narežite na majhne kocke in jo na kratko prepražite v voku z okusno marinado na osnovi sojine omake, popečenega sezamovega olja, mesne jušne osnove in začimb, nato pa jo zmešajte z zelenjavo po vaši izbiri. Imamo recept!
Sestavine:
450 g piščančjih beder brez kosti
400 g cvetov brokolija
125 ml piščančje jušne osnove
80 ml sojine omake z manj soli
3 žlice medu
3 stroki česna
2 žlici koruznega škroba
2 čajni žlički praženega sezamovega olja
1 žlica sesekljanega svežega ingverja
rastlinsko olje
sezamova semena za serviranje
Priprava:
V majhni skledi zmešajte piščančjo jušno osnovo, sojino omako, sesekljan česen, med, koruzni škrob, praženo sezamovo olje in nariban ingver. Mešajte, dokler se sestavine ne združijo in se koruzni škrob ne raztopi.
V voku segrejte nekaj rastlinskega olja na visoki temperaturi in prepražite piščančja bedra brez kosti, narezana na dvocentimetrske kocke. Meso prepražite na obeh straneh, dokler ni popolnoma pečeno in lepo zlato rjavo. To bo trajalo približno 7 do 10 minut.
Meso vzemite iz voka in ga postavite na stran.
V isti vok dodajte brokoli in prelijte s pripravljeno omako. Vok pokrijte in pustite, da se zelenjava kuha v omaki približno dve do tri minute.
Vok odkrijte. Vrnite piščanca in vse skupaj premešajte. Vse skupaj kuhajte še eno do dve minuti in postrezite z kuhanim rižem in praženimi sezamovimi semeni. Dober tek!