Ponedeljek, 19. 5. – Kremna enolončnica iz fižola
Ta jed je preprosta, cenovno ugodna in izredno nasitna – idealna za štiričlansko družino.
Sestavine:
300 g suhega belega fižola
1 korenček
1 čebula
2 stroka česna
1 krompir
1 žlička mlete rdeče paprike
sol, poper
oljčno olje
Postopek:
1. Suhi fižol namočite čez noč, nato ga skuhajte do mehkega.
2. Na olju prepražite nasekljano čebulo, česen in nariban korenček.
3. Dodajte kuhan fižol (polovico pretlačite ali zmiksajte v sekljalniku za kremasto teksturo), na kocke narezan krompir in začimbe.
4. Kuhajte 20 minut, da se okusi povežejo.
Torek, 20. 5. – Špinača na mleku s pire krompirjem in jajcem
Klasika, ki navduši vse generacije.
Sestavine:
500 g sveže ali zamrznjene špinače
300 ml mleka
1 žlica moke
1 žlica maslasol, muškatni orešček
800 g krompirja
4 jajca
malo mleka in masla za pire
Postopek:
1. Špinačo blanširajte ali skuhajte, nato jo na maslu prepražite, dodajte moko in mleko ter kuhajte do kremaste teksture.
2. Dodajte ščepec muškatnega oreščka in sol.
3. Krompir skuhajte, pretlačite in zmešajte z mlekom ter maslom v pire.
4. Jajca specite na oko.
5. Servirajte skupaj.
Sreda, 21. 5. – Rižota s šparglji
Popolno pomladno kosilo!
Ta jed je pripravljena z italijansko pastino (majhnimi testeninami) namesto tradicionalnega riža in sezonskimi šparglji ter je tako odlična priloga ali celo samostojen obrok.
Četrtek, 22. 5. – Sirna krogla
Okusen namaz, ki ga lahko postrežete na več načinov.
Sestavine:
200 g kremnega sira
100 g naribanega sira (cheddar ali gauda)
1 žlica kisle smetane
1 strok česna (stisnjen)
drobnjak, poper, paprika v prahu
mleti orehi ali sezam za povaljanjePostopek:
1. Vse sestavine dobro zmešajte in oblikujte v kroglo.
2. Povaljajte v sezamu, orehih ali dodatnem naribanem siru.
3. Ohladite v hladilniku vsaj eno uro.
4. Postrezite s kruhom, krekerji ali svežo zelenjavo.
Petek, 23. 5. – Burger
Sestavine:
-
500 g mlete govedine
-
sol, poper
-
4 burger žemljice
-
4 rezine sira (npr. cheddar)
-
solata, paradižnik, čebula
-
majoneza, kečap, gorčica (po želji)
Postopek:
-
Mleto meso začinite s soljo in poprom ter oblikujte 4 pleskavice.
-
Pleskavice pecite na vroči ponvi ali žaru približno 3-4 minute na vsaki strani.
-
Na koncu na vsako pleskavico položite rezino sira, da se malo stopi.
-
Žemljice rahlo popečite.
-
Burger sestavite tako, da na spodnjo polovico žemljice položite solato, pleskavico s sirom, rezine paradižnika, čebule in premažite z omakami po želji. Pokrijte z zgornjo polovico žemljice.
Sobota, 24. 5. – PIŠČANEC BREZ SOLI
Pečen piščanec brez soli – sestavine
1 piščanec
250 ml belega vina
120 g zmehčanega masla
1 limona
poper po želji
Priprava
Očiščenega piščanca približno pol ure pred peko vzamemo iz hladilnika in pustimo, da doseže sobno temperaturo. S papirnato brisačo odstranimo odvečno vlago s površine piščanca. Začinimo po želji – znotraj in zunaj.
Ožamemo eno večjo limono in z limoninim sokom prelijemo piščanca. Stisnjene polovice položimo v notranjost piščanca.
Nedelja, 25. 5. – GUŽVARA
odlično hitro kosilo potrebujemo:
𝐒𝐞𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐧𝐞:
– en zavitek vlečenega testa
-700 g skute
-150 g kisle smetane
– en navadni jogurt
– jajci
– sol in poper po okusu
-voda in sončnično olje
Potrebujemo:
Pekač, premera 24 centimetrov.
Priprava:
Najprej se lotimo priprave nadeva – skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jogurt, jajci in sol in poper. Ko imamo nadev pripravljen, se lotimo zlaganja – začnemo s testom. Dva lista vlečenega testa rahlo “namečkamo” oziroma “nagubamo” in ju položimo na dno pekača (enega na drugega). Namečkano vlečeno testo premažemo z mešanico sončničnega olja in vode in čez namažemo skutni nadev. Postopek nadaljujemo z enim “namečkanim” listom vlečenega testa na plast. Zaključimo z dvema, lahko tudi tremi listi “namečkanega” vlečenega testa, ki jih položimo enega na drugega in jih dobro premažemo z mešanico olja in vode.