Njihova osnova so običajno že pripravljeni piškoti iz trgovine ali kombinacija oreščkov in naravnih virov sladkorja, kot so datlji, nadev pa je lahko karkoli od kremnega sira do čokolade.
Presni čupavci
Čupavci so priljubljena praznična sladica. Običajno vključuje pečen biskvit, prelit s čokolado in potresen s kokosovo moko. Podobne okuse lahko uživate, če presno različico pripravite v dobrem mešalniku ali sekljalniku za zelenjavo.
Sestavine:
250 g razkoščičenih datljev
140 g mandljev
100 g kokosove moke
50 g kakava v prahu
30 g orehov
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
hladna voda po potrebi
ščepec soli
Priprava:
V dobrem mešalniku ali sekljalniku za zelenjavo zmeljite orehe in mandlje v prah.
Dodajte razkoščičene mehke datlje, kakav v prahu, vaniljev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, dokler se sestavine ne združijo.
Dodajte tretjino kokosove moke in nadaljujte z mešanjem.
Če je nastala zmes pregosta, dodajte žlico ali dve hladne vode.
Nastalo zmes pritisnite na dno pekača, ki ste ga prekrili s peki papirjem.
Zmes postavite v hladilnik, da se strdi, za približno eno uro.
Kolač narežite na kocke in jih povaljajte v preostali kokosovi moki ter postrezite. Dober tek!

Kroglice s kokosom in mandlji
Za pripravo teh okusnih kroglic z mletimi mandlji uporabite kokosovo moko. Ni jih treba peči, so sočne in polnega okusa, zato jih lahko naredi vsak.
S količinami v receptu boste dobili približno 10 kock, zato je morda najbolje, da količine takoj podvojite ali potrojite.
Sestavine:
60 g nesladkanega naribanega kokosa
3 žlice mandljev
1 1/2 žlice stopljenega kokosovega masla
1 žlica medu
2 žlici sesekljanih mandljev
1/8 čajne žličke soli
1/4 čajne žličke vaniljevega ekstrakta
1/8 čajne žličke mandljevega ekstrakta
1/2 žlice mleka
Priprava:
Zmešajte kokos, mandljevo moko, sesekljane mandlje in sol.
Dodajte preostale sestavine – razen mleka – in premešajte.
Če je zmes pregosta, dodajte malo mleka, če pa jo lahko lepo oblikujete brez njega, mleko izpustite.
Z žlico zajemite zmes in jo dobro pritisnite, nato pa nastali piškot prenesite na pekač.
Ponovite s preostalo zmesjo.

Oreo ledena torta
Naj bodo Oreo piškoti navdih za to ledeno torto. Priprava je smešno preprosta, celotna torta pa vam bo vzela približno 20 minut.
Sestavine za Oreo ledeno torto:
nearomatizirano olje za mazanje pekača
600 ml sladke smetane
200 ml maskarponeja ali mehkega sira
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
3 žlice sladkorja v prahu
4 vrečke (4 x 154 g) Oreo piškotov, plus za serviranje
200 g čokolade za kuhanje, nalomljene na koščke
Priprava Oreo ledene torte:
Pekač za torto premera 20 cm namastite z oljem in ga obložite s peki papirjem.
V veliki skledi zmešajte sladko smetano, maskarpone, vaniljev ekstrakt in sladkor v prahu, dokler ne dobite gladke, enakomerne zmesi.
Dno pekača obložite s plastjo Oreo piškotov, nato nanj položite tretjino kreme in jo zgladite z lopatico. Postopek ponovite dvakrat s preostalimi piškoti in kremo. Pekač pokrijte in ga postavite v hladilnik za 24 ur, da se krema strdi.
Čokolado stopite nad paro in jo pustite, da se nekoliko ohladi na sobno temperaturo.
Torto vzemite iz pekača, odstranite peki papir in jo preložite na servirni krožnik ali pladenj.
Po vrhu torte nadrobite še več Oreo piškotov in jih prelijte s stopljeno čokolado. Po želji torto za kratek čas postavite v hladilnik, da se čokolada strdi, ali pa postrezite, dokler je še tekoča.
Dober tek!

Trislojna presna torta
Kot osnovo za to trislojno surovo torto lahko uporabite tudi zdrobljene Oreo piškote. Čeznje dodajte vaniljevo kremo in čokoladno glazuro. Najboljše od vsega? Priprava traja le pol ure.
Sestavine
405 g Oreo piškotov (36 kosov)
85 g stopljenega masla
225 g kremnega sira, zmehčanega
50 g sladkorja
750 ml mleka, razdeljeno (30 ml + 720 ml)
220 g instant čokoladnega pudinga
40 g sladkorja v prahu
30 g instant vaniljevega pudinga
240 ml stepene smetane
1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
naribana čokolada za okras, po želji
Priprava
Namažite pekač velikosti 23 x 33 cm.
Zdrobite Oreo piškote in pustite na stran ¼ skodelice.
V veliki skledi zmešajte preostale piškote in stopljeno maslo. Zmes pritisnite na dno pripravljenega pekača in postavite v hladilnik.
Zmehčani kremni sir stepite z električnim mešalnikom. Dodajte sladkor in mleko ter mešajte, dokler se ne združi. Postavite na stran.
V drugi skledi vlijte stepeno smetano, sladkor v prahu, prašek za vaniljev puding in vaniljev ekstrakt ter mešajte najprej na nizki hitrosti, nato na srednji hitrosti, dokler ne nastane čvrsta zmes.
Polovico kreme vmešajte v mešanico kremnega sira, premažite po piškotni podlagi in postavite nazaj v hladilnik.
V veliki skledi zmešajte mleko in prašek za čokoladni puding. Pustite stati približno 5 minut, premešajte in premažite po plasti kremnega sira. Po želji potresite z zdrobljenimi piškoti in naribano čokolado, pekač pokrijte s plastično folijo in pustite v hladilniku 3 do 4 ure. Vzemite iz hladilnika, narežite in postrezite s preostalo vaniljevo kremo.

Pita z arašidovim maslom
Arašidovo maslo, stepena smetana in zdrobljeni piškoti so tri osnovne sestavine te okusne sladice. Ni je treba peči, pripravljena pa je v približno 20 minutah. Poleg tega je še fantastičnega okusa.
Kombinacija sladoleda in pite, z okusom arašidovega masla, se sliši kot popolna praznična sladica.
Sestavine:
Za osnovo
200–250 g zdrobljenih piškotov (npr. Petit beurre ali Digestive)
100 g stopljenega masla ali margarine
2–3 žlice mleka, po potrebi
Za kremo
225 g kremnega sira
180 g sladkorja v prahu
250 g arašidovega masla
240 ml mleka
450 g ledene stepene smetane
Za dekoracijo
arašidi, karamelni ali čokoladni preliv, čokoladni koščki, po želji
Priprava:
V veliki skledi zmešajte zdrobljene piškote in stopljeno maslo. Po potrebi dodajte 2–3 žlice mleka, da se zmes poveže.
Zmes vtisnite v model za pito ali okrogel pekač.
Preden dodate nadev, ohladite v hladilniku vsaj pol ure.
Medtem ko se osnova hladi, v veliki skledi zmešajte kremni sir in sladkor v prahu. Mešajte z električnim mešalnikom, dokler zmes ni gladka in kremna.
Dodajte arašidovo maslo in mleko ter nadaljujte z mešanjem, dokler ni gladko.
Vmešajte stepeno smetano in mešajte, dokler se ne združi.
Z žlico enakomerno porazdelite po piškotih in masleni osnovi. Pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik za vsaj 2 uri ali čez noč.

Brownie s kuhanim fižolom
Brownieji so priljubljena ameriška sladica z lepljivo teksturo in bogatim čokoladnim okusom, ki se običajno peče v pečici. Imamo pa tudi recept za presno sladico z nepričakovanim virom beljakovin – črnim fižolom.
Za krajši čas priprave postrezite s predhodno kuhanim črnim fižolom iz konzerve. Brez skrbi, sploh ne boste opazili, da je ta sestavina v sladici. Obljubimo!
Sestavine:
250 g kuhanega črnega fižola iz pločevinke
120 g mandljevega masla
85 g temne čokolade
60 g kokosovega sladkorja
40 g kokosove moke
40 g kakava v prahu
1 žlica mleka
Priprava:
Črni fižol odcedite iz pločevinke in ga dobro sperite pod tekočo vodo.
V dobrem mešalniku ali sekljalniku za zelenjavo zmešajte odcejen kuhan črni fižol in mandljevo maslo.
Dodajte kokosovo moko, kakav v prahu in sladkor. Sestavine mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
Če je zmes preveč suha, dodajte malo mleka.
Zmesi dodajte nasekljano temno čokolado.
Nastalo zmes pritisnite na dno pravokotnega pekača, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem.
Sladico postavite v hladilnik za vsaj pol ure, da se strdi.
Ohlajeno narežite na kocke in postrezite. Dober tek!

Čokoladni cheesecake
Imamo tudi recept za čokoladni cheesecake brez peke. Čokolada je v piškotni osnovi, pa tudi v smetani – poleg fine temne čokolade ta sladica vsebuje tudi dve žlici Nutelle in pražene lešnike.
Sestavine:
100 g stopljenega masla in še malo za mazanje pekača
110 g temnih čokoladnih piškotov Digestive
160 g neglaziranih piškotov Digestive
60 g ovsenih kosmičev
3 žlice Nutelle
360 g kremnega sira
250 g maskarponeja
60 g presejanega sladkorja v prahu
200 g temne čokolade (najmanj 55 % kakava), stopljene in rahlo ohlajene
2–3 žlice polnomastnega mleka
2 žlici praženih lešnikov, sesekljanih
Priprava:
Kvadratni pekač velikosti 23 x 23 cm ali okrogel pekač premera 25 cm rahlo namastite z maslom in ga obložite s peki papirjem, pri čemer naj presežek sega čez robove. Nato postavite v hladilnik.
Dva čokoladna piškota Digestive dajte na stran, preostanek pa drobno zmeljite. Dodajte ovsene kosmiče, stopljeno maslo in 1 žlico Nutelle ter mešajte, dokler se ne združi. Zmes vtisnite v ohlajen pekač za torto, začenši na vogalih, nato pa jo zgladite z dnom kozarca. Ohladite vsaj 30 minut.
Z električnim mešalnikom stepemo kremni sir, maskarpone in sladkor v prahu. Ko se sladkor raztopi, dodamo stopljeno čokolado, preostalo Nutello in 2 žlici mleka ter mešamo, dokler se ne združi. Če se zdi zmes pregosta, dodamo še eno žlico mleka. Z žlico nanesemo zmes na ohlajeno sladico in jo zgladimo z lopatico.
Neuporabljene piškote Digestive zdrobimo, zmešamo s sesekljanimi praženimi lešniki in potresemo po vrhu sladice.
Ohladimo vsaj 4 ure ali čez noč.






