Fižolova enolončnica je priljubljena jed po vsem svetu. Eni jo pripravijo s klobasami, eni s suhimi rebrci, s kislim zeljem ali peso ali z dodatkom kuhanega ječmena ali testenin.
Kdo ima najboljšo fižolovo enolončnico?
Italijanska pašta fižol
Pašta fižol ali pasta e fagioli so okusna in zelo preprosta jed iz Italije, pripravljena le z nekaj cenovno dostopnimi sestavinami.
Najpogosteje se pripravlja z belim fižolom (cannellini) ali fižolom v zrnju (borlotti), ki ga je najbolje kuhati samega. In ko gre za testenine, se večinoma uporabljajo ditalini oziroma majhni makaroni.
Sestavine
500 g kuhanega fižola
300 g suhih testenin
100 g pancete
3-4 konzervirani paradižniki
2-3 stroki česna
1-2 litra zelenjavne jušne osnove, po želji
malo oljčnega olja
vejica svežega rožmarina
sol in poper po želji
nariban sir po želji
Priprava
Fižol namočite večer pred kuhanjem, odcedite vodo in ga naslednji dan skuhajte na običajen način. Za boljši okus lahko fižolu dodate nekaj strokov česna in nekaj svežega peteršilja.
Fižol solimo šele proti koncu kuhanja. Glede na starost fižola in čas namakanja se lahko fižol kuha eno do dve uri.
V velikem loncu na malo oljčnega olja prepražite drobno sesekljano panceto, dokler ne dobi lepe rjave barve. Nato dodajte olupljene stroke česna (v enem kosu) in rožmarin ter pražite minuto ali dve.
V lonec dodajte zmečkan paradižnik iz pločevinke, vse dobro premešajte in kuhajte nekaj minut.
Kuhan fižol dodajte jedi, vse dobro premešajte in kuhajte minuto ali dve, da se okusi premešajo.
Nato dodajte suhe testenine in postopoma prilijte jušno osnovo v lonec. Tekočina naj bo približno 5 centimetrov nad drugimi sestavinami v loncu, saj bodo testenine med kuhanjem vpile veliko vode.
Pazite na jed in jo redno mešajte, saj se testenine lahko primejo dna lonca. Če opazite, da je jed preveč suha, dodajte več vode ali jušne osnove.
Če ste vlili preveč jušne osnove, s tlačilko za krompir pritisnite nekaj fižola, da zgostite celotno jed. Solimo in popramo po okusu.
Jed postrezite toplo z rezino kruha. Po želji lahko fižolovo pasto postrežete z malo naribanega sira. Dober tek!
Mehiški pijani fižol
Frijoles borrachos ali pijani fižol je priljubljena mehiška specialiteta, pripravljena s temnim pivom, sladkost pa mu daje tudi hrustljava slanina. Alkohol bo med kuhanjem izhlapel, vendar bo poln okus ostal.
Ne pozabite dodati žlice sveže stisnjenega limetinega soka, če pa ga nimate pri roki, bo zadostoval tudi limonin. Namesto sesekljanega koriandra lahko uporabite tudi peteršilj.
Sestavine
150 g slanine
1 majhna čebula
1 pekoča paprika
4 stroki česna
330 ml temnega piva
1400 g kuhanega fižola (4 pločevinke po 350 g)
1 žlica rjavega sladkorja
1 čajna žlička origana
1 čajna žlička čilija
1 čajna žlička soli
1/2 čajne žličke kumine
1 žlica limetinega soka
2-3 žlice sesekljanega koriandra
Priprava
Slanino, čebulo in feferon sesekljajte, česen pa pretlačite. Slanino prepražite, da postane hrustljava, nato pa jo odstranite z žlico z režami. Prihranite žlico maščobe in na njej prepražite čebulo in pekočo papriko.
Dodajte česen in pražite minuto ali dve. Prilijte pivo in dodajte fižol, sladkor, origano, čili, sol in kumino, premešajte in povečajte ogenj.
Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15 minut. Postrezite prelito z limetinim sokom in posuto s slanino in koriandrom.
Turški fižol
Etli kuru fasulye je ime za fižolovo enolončnico, ki je priljubljena v Turčiji, še posebej pozimi, ko prijetno greje. Obstaja veliko različic recepta, a skupna značilnost večine so kocke mesa. Fižolu dodajo jagnjetino, suho meso ali klobase, najpogosteje pa ga postrežejo s kuhanim rižem in jogurtom.
Sestavine
300 g suhega belega fižola
500 g govedine ali jagnjetine za golaž
1 čebula
1 lovorjev list
25 g masla
3 stroki česna
40 g paradižnikove mezge
15 g turške paste sladke paprike (ali dodajte več paradižnikove mezge)
1 čajna žlička sladkorja
1 žlica limoninega soka
sol in poper
Priprava
Fižol čez noč namočite v vodi. Naslednji dan meso, čebulo in lovorjev list dajte v velik lonec, prelijte z vodo in rahlo začinite s soljo in poprom. Segrevajte do vretja in postrgajte peno. Zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in pustite, da se meso kuha, približno eno uro. Odstranite čebulo in lovorjev list ter dodajte fižol in več vode. Povečajte ogenj in pustite, da zavre. Nato zmanjšajte ogenj in pustite vreti, dokler fižol ni mehak.
Medtem segrejte ponev z debelim dnom na srednji temperaturi. Dodajte maslo in sesekljan česen, paradižnikovo mezgo, rdečo papriko in sladkor. Pražite nekaj minut in nenehno mešajte. Dodajte malo tekočine iz lonca s fižolom in mesom ter dobro premešajte.
Ponovite še nekajkrat, dokler paradižnikova omaka ne postane precej redka. Vmešajte ga v fižol in meso, nato premešajte, dodajte limonin sok, sol in poper po okusu. Pustite kuhati na nizkem ognju 5-10 minut. Odstavite z ognja in pustite stati vsaj 10 minut.
Maroška fižolova enolončnica
Loubia je priljubljena maroška enolončnica iz belega fižola, paradižnika, česna in različnih začimb, z dodatkom neizogibnega čilija.
Za pripravo enolončnice lahko uporabite suh fižol, ki ga je treba namočiti noč pred toplotno obdelavo. Če pa želite okusen obrok pripraviti v manj kot pol ure, uporabite predhodno kuhan fižol iz konzerve. Recept je pripravljen izključno iz rastlinskih sestavin in je idealen za vegane.
Sestavine
1 pločevinka belega fižola (400 g)
125 ml zelenjavne jušne osnove
5-6 strokov česna
3 paradižniki
2 čajni žlički kurkume v prahu
1 čebula
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 čajna žlička dimljene rdeče paprike v prahu
1 čajna žlička kumine
½ čajne žličke čilijevih kosmičev
sol in poper po želji
rastlinsko olje
sveža zelišča po želji
Priprava
V velikem loncu segrejte malo olja in prepražite sesekljano čebulo. Čebulo pražite dve do tri minute.
Dodajte sesekljan česen in vse skupaj pražite približno 30 sekund.
Dodajte paradižnikov koncentrat, vse dobro premešajte in kuhajte približno eno minuto.
Dodajte narezane paradižnike in dobro premešajte.
Dodajte kurkumo, papriko v prahu, kumino, čilijeve kosmiče, sol in poper. Dobro premešajte.
Dodajte odcejen kuhan fižol in zalijte z zelenjavno jušno osnovo.
Kuhajte približno 10 minut, dokler ne dobite okusa po medu.
Postrežemo z domačim kruhom in začinimo z zelišči po vaši izbiri. Dober tek!
Ameriški fižol s čilijem
V Združenih državah Amerike – in še posebej v Teksasu – čili fižol jedo z mletim mesom. To je okusna jed na žlico, ki jo je navdihnil mehiški čili con carne.
Ta enolončnica iz fižola in mletega govejega mesa se dobro poda h gosti paradižnikovi omaki, pa tudi k pekočim paprikam. Najboljše rezultate boste dosegli, če boste zmešali več vrst fižola, pa tudi sveže in posušene feferone.
Sestavine
800 ml paradižnikove mezge
800 g paradižnika na kocke
750 g kuhanega fižola (belega, rjavega, večbarvnega)
500 ml goveje jušne osnove
450 g mletega govejega mesa
150 g sladke koruze
3-4 stroki česna
2-3 blagi, rahlo pekoči ali pekoči feferoni
1 čebula
1 cimetova palčka
1 žlica timijana
1 žlica rožmarina
rastlinsko olje za praženje
sol in poper po želji
Priprava
V velikem loncu segrejte nekaj olja in na njem prepražite sesekljano čebulo, dokler se ne zmehča. To vam bo vzelo približno tri minute.
Dodajte sesekljan česen in vse skupaj pražite še približno minuto.
V lonec dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ne porjavi. To vam bo vzelo pet do deset minut.
Dodajte kuhan fižol, sladko koruzo in vse skupaj prelijte s pasirano omako, koščki paradižnika in govejo jušno osnovo.
Fižol začinite s sesekljanimi čili paprikami, timijanom, rožmarinom, soljo in poprom. Dodajte cimetovo palčko.
Ko tekočina zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte lonec in vse skupaj kuhajte vsaj pol ure. V idealnem primeru je treba čili kuhati do dve uri, da se okusi prepojijo.
Pred serviranjem odstranite cimet iz lonca. Čili fižol postrezite topel z rezino domačega kruha. Dober tek!
Španska fižolova enolončnica z mesom
Fabada asturiana, znana tudi preprosteje kot fabasada, je tradicionalna španska enolončnica, ki izvira iz province Asturija, po kateri je dobila ime. Enolončnica je narejena iz belega fižola z dodatkom svinjine, najpogosteje svinjskega ledja, in pikantne klobase chorizo.
Obstaja več različnih receptov za fabado asturiano, nekateri pa celo dodajo krvavico. Namesto fižola lahko skuhate bob ali celo čičeriko. Končano jed postrežemo z domačim kruhom.
Sestavine:
400 g mlade čebule
400 g suhega belega fižola
150 g klobase chorizo
100 g slanine na koščke
1 čebula
3-4 stroki česna
1 žlica pimento popra v prahu
sol in poper po želji
Priprava:
Fižol namočite v čisti vodi in pustite čez noč, da se zmehča.
Namočen fižol odcedite iz vode in ga dajte v večji lonec, da se kuha skupaj z očiščeno, prepolovljeno čebulo, česnom ter slanino in koščki slanine.
Vse skupaj prelijte z vodo – potrebovali boste približno dva do tri litre vode.
Kuhajte na zmernem ognju približno 90 minut, dokler se fižol in meso ne zmehčata.
Fižolu dodajte klobaso chorizo in mleto papriko ter kuhajte še od pol ure do 45 minut.
Meso vzemite iz lonca, odstranite kost iz krače in jo narežite na manjše kose. Klobaso in slanino narežite na manjše koščke in vse skupaj vrnite v lonec. Solimo in popramo po okusu.
Postrezite z rezino kruha. Dober tek!
Grška fažolata
Fasolata ali fažolata je lažja različica fižolove enolončnice, ki je priljubljena po vsem Sredozemlju, v Grčiji pa je nacionalna jed. Vsebuje lahko različno zelenjavo – na primer bučke, zaradi česar je idealna jed za poletje. To je veganska, nasitna in zdrava jed iz fižola, ki jo morate poskusiti.
Sestavine
500 g posušenega fižola cannellini
3-4 korenja
2 čebuli
majhen košček zelene
130 ml olivnega olja
2 žlici paradižnikove mezge
1 ščepec paprike (pekoča ali sladka, po želji)
sol in sveže mlet poper
oljke za serviranje
Priprava
Fižol namočite čez noč. Naslednji dan ga dajte v lonec z veliko hladne vode, da ga prekrije. Zavrite, zmanjšajte ogenj na srednjo temperaturo in kuhajte, dokler se ne zmehča. Odcedite in postavite na stran.
Čebulo, zeleno in korenje drobno nasekljajte. V globoko ponev ali lonec dodajte 3-4 žlice olivnega olja, dodajte čebulo in ko postane prozorna, dodajte korenje in zeleno. Kuhajte približno 2 minuti, nato dodajte paradižnikovo pasto in nadaljujte z dušenjem še minuto.
Fižol dodajte zelenjavi in prelijte s toliko vrele vode, da prekrije fižol, nato pa nežno premešajte. Pokrijte in kuhajte približno 35 minut, dokler fižol ni mehak.
Proti koncu kuhanja prilijte preostalo olivno olje in začinite s soljo in poprom. Kuhajte še nekaj minut, dokler se juha ne zgosti. Postrezite z oljkami in kruhom.