Sadje za zniževanje holesterola
1. Jabolka
Jabolka so dober vir vlaknin in polifenolov, dveh hranil, za katera so različne študije pokazale, da znižujeta holesterol.
V eni študiji so odrasli z zmerno povišanim holesterolom 12 tednov jedli dve celi jabolki na dan. Znižali so skupni holesterol, LDL (»slab« holesterol) in trigliceride.
2. Koščičasto sadje
Koščičasto sadje (npr. marelice, breskve, slive) vsebuje velike, trde koščice v sredini. Bogato je z antioksidanti, kot so antocianini, flavonoidi in karotenoidi, ki so povezani z učinki za zaščito srca.
Vsebujejo tudi topne vlaknine, za katere so študije pokazale, da znižujejo raven LDL holesterola.
3. Mango
Mango je bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov, ki lahko pomagajo znižati holesterol in zaščititi srce. Redno uživanje manga je povezano z nižjim skupnim prehranskim holesterolom (holesterolom iz hrane). Po eni od ocen lahko uživanje manga pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni in druga kronična stanja.
4. Agrumi
Številne študije so pokazale, da pomaranče, grenivke in drugi agrumi znižujejo holesterol. V eni od študij so odrasli, ki so šest tednov z vsakim obrokom jedli pol grenivke, izboljšali raven LDL in skupnega holesterola.
Dodatne raziskave kažejo, da lahko pomaranče in pomarančni sok, ki so bogati z antioksidanti, pomagajo tudi pri zniževanju LDL holesterola.
Pomembno: Grenivka lahko vpliva na učinke statinov, zdravil za zniževanje holesterola. Če jemljete statine, se pred uživanjem grenivke posvetujte z zdravnikom.
5. Kivi
Kivi lahko pomaga uravnavati visok holesterol zaradi bogastva vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov.
Topna vlaknina v kiviju se lahko veže na holesterol v krvi in ga pomaga odstraniti iz telesa. Dokazano je tudi, da kivi zvišuje raven HDL (»dobrega«) holesterola, kar zmanjša količino »slabega« holesterola v krvi.
6. Hruške
Ko gre za sadje za zniževanje holesterola, raziskave kažejo, da lahko redno uživanje hrušk izboljša zdravje srca, vključno z zmanjšanjem visokega holesterola.
Pri podganah, ki so se hranile z dieto z visoko vsebnostjo holesterola, so hruške dokazale, da znižujejo LDL in skupni holesterol. Laboratorijske študije kažejo, da hruškova lupina vsebuje najvišjo koncentracijo spojin, ki znižujejo holesterol.
7. Jagodičevje
Jagodičevje, kot so maline, jagode in borovnice, je bogato s topnimi vlakninami in antioksidanti, ki so bistveni za zdravje srca.
Ena od metaanaliz je pokazala, da je uživanje jagodičevja znatno zmanjšalo LDL (»slab«) holesterol v primerjavi s placebom. Čeprav natančen mehanizem ni znan, domnevajo, da sestavine v jagodičevju delujejo na specifične beljakovine v krvi, kar zvišuje HDL (»dober« holesterol).
8. Grozdje
Grozdje je bogato s polifenoli – rastlinskimi spojinami, ki imajo koristne učinke na holesterol in zdravje srca.
V primerjavi s placebom je grozdje izboljšalo krvne lipide z zmanjšanjem skupnega holesterola in povečanjem HDL holesterola. Te učinke so opazili tako pri zdravih posameznikih kot pri tistih z visokim holesterolom.
9. Avokado
Avokado vsebuje zdrave maščobe in rastlinske sterole, ki lahko pomagajo znižati holesterol. Številne študije so pokazale, da redno uživanje avokada zvišuje HDL in zmanjšuje LDL holesterol. Rastlinski steroli v avokadu blokirajo del absorpcije holesterola v črevesju in s tem povečajo njegovo izločanje.