Recepti za slivove cmoke se od gospodinje do gospodinje razlikujejo, zapisali bomo različico s pšeničnim zdrobom, sama pa uporabljam nasvet babice, ki v testo vmeša nekaj krompirjeve moke (to lahko kupimo v Italiji), uporaben pa je tudi trik, da nekaj krompirjeve moke posujemo v krop, saj to poskrbi, da nam cmoki med kuhanjem ne razpadejo.
Sestavine za 10 cmokov
Testo:
500 g krompirja
300 g moke
70 g pšeničnega zdroba
žlica stopljenega masla
jajce
ščep soli
Polnilo:
10 sliv
10 čajnih žličk sladkorja
2 žlici pšeničnega zdroba
Zabela:
100 g masla
120 g krušnih drobtin
Najprej skuhamo krompir v oblicah, cca pet bolj moknatih gomoljev. Ko je krompir še vroč, ga olupimo in pretlačimo skozi ročno pasirko, če jo imamo, sicer pa z vilico. Počakamo, da se ohladi ravno toliko, da jajce ne bi zakrknilo. V še mlačnega zamesimo jajce, stopljeno maslo in malo soli ter premešamo. Nato doda moko in zdrob. Vse skupaj spet premešamo s kuhalnico in ko je masa homogena, nadaljujemo z ročnim gnetenjem. Po občutku dodajamo moko: testo mora biti še rahlo vlažno, a se ne sme lepiti.
Testo razvaljamo na centimeter debelo in razrežemo na kvadratke, okrog 100 gramov testa na vsak cmok. Na sredino vsakega kosa položimo izkoščičeno slivo, ki jo po želji napolnimo z žličko sladkorja. Testo nato ovijemo slive in oblikujemo v cmok.
Medtem zavremo poln lonec vode, ki jo rahlo osolimo. Ko voda zavre, vanjo položimo cmoke in počakamo, da priplavajo na vrh. Ta čas v kozici raztopimo večjo količino masla. Ko se stopi in začne cvrčati, vanj natresemo drobtine in jih rahlo popražimo. Cmoke medtem še malo kuhamo.
S penovko jih odcedimo in položimo na krožnik ter začinimo s praženimi drobtinami in sladkorjem. Nekuhane cmoke lahko zamrznemo in porabimo po potrebi. Jed lahko postrežemo za glavno jed ali sladico.