Praznični čas je priložnost za druženje in uživanje ob dobri hrani, vendar za osebe z alergijami, celiakijo in drugimi prehrambenimi posebnostmi lahko kaj kmalu postanejo vir stresa in nelagodja. Če v družini ali med gosti na predbožični večerji oziroma božičnem kosilu sodeluje oseba s celiakijo, smo vam v pomoč pripravili namige za okusen jedilnik brez glutena, ki bo preprečil morebitne nevšečnosti in omogočil uživanje v okusnih tradicionalnih jedeh.
Predbožično večerjo začnemo s predjedmi, kot so tartar iz rib ali mesa. S pomočjo brezglutenskih izdelkov lahko pripravimo poseben brezglutenski kruh ali kupimo poseben, že pripravljen toast kruh brez glutena.
Dovoljeni so tudi razni ocvrti prigrizki, ki so pripravljeni na osnovi riževe ali koruzne moke.
Za glavno jed, ki združuje okus in tradicijo, lahko pripravimo ribjo ali zelenjavno rižoto brez glutena ali klasično lazanjo, kjer uporabimo brezglutensko testo, ki je po okusu že zelo podobno običajnemu.
Pri glavnih jedeh se lahko prepustite praktično vsem receptom iz mesa, rib, pa tudi zelenjave, kot so razni zvitki in zavitki, pečenka s prilogo krompirja, pečena orada ali losos, jedi iz stročnic ali tofuja, ob tem je treba paziti le, da so vsi izdelki in sestavine brez glutena.
Tudi sladica ne bo težava. Klasični božični simboli, panettone in pandoro, so zadnja leta na voljo tudi v brezglutenski različici; Lahko pa tudi doma pripravite okusno brezglutensko sladico, kot je čokoladni mousse ali torta brez moke.
Pri nazdravljanju sta primerna penina in vino, medtem ko je treba pivo izbrati v brezglutenski različici. Dovoljeni so tudi nekateri destilati, kot so rum, viski, vodka in džin, seveda brez glutenskih dodatkov in arom.