Kaj jesti, ko ste prehlajeni?

poleg čajev in zdravil obstajajo tudi določene vrste hrane, ki lahko pomagajo vašemu telesu pri okrevanju. Nutricionistka Rhiannon Lambert je za The Sun razkrila, da poleg priljubljene piščančje juhe obstaja še nekaj živil, ki vam lahko pomagajo okrepiti imunski sistem.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ni hrane, ki nas lahko popolnoma zaščiti pred boleznimi. Vendar pa določena živila pozitivno vplivajo na naš imunski sistem, ga dopolnjujejo in povečujejo aktivnost antioksidantov, kar nas lahko zagotovo reši in zmanjša tveganje za okužbo.

Probiotična hrana

Jogurt ali kislo zelje morda nista prva stvar, ki jo izberete, ko ste bolni, vendar nutricionistka priporoča, da ju vključite v prehrano. “Probiotična hrana vsebuje bakterije, ki pomagajo ohranjati zdravje črevesja. Približno 70 odstotkov našega imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato ohranjanje dobre ravnotežja bakterij v črevesju lahko pomaga podpreti imunsko funkcijo,” je pojasnila nutricionistkinja. Zato je priporočljivo uživanje probiotične hrane, kot so jogurt, kefir ali kislo zelje.

fruit 2109043 1280

Hrana bogata z antioksidanti

Določene vrste sadja in zelenjave lahko prav tako pomagajo vašemu telesu, ko ste bolni – prav tako kot čokolada. Rhiannon je predlagala dodajanje hrane, bogate z antioksidanti, v vašo prehrano, ko ste bolni, saj lahko te “prispevajo k zmanjšanju oksidativnega stresa, podpirajo imunski sistem in lajšajo vnetja, kar je koristno za proces okrevanja”. To so borovnice, maline in pomoranče, ter zelenjava kot so brokoli, špinača in korenje. Priporočljivi so še zeleni čaj, temna čokolada in oreščki.

 

Česen

Obstajajo raziskave, ki nakazujejo, da lahko mikrobni element česna pomaga v boju proti bakterijam in virusom, ki so običajno povezani z boleznimi, kot so prehlad in gripa. Česen vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Vsebuje pa tudi alicin, ki ima protivnetne in protibakterijske lastnosti, ki lahko pomagajo pri obrambi pred okužbami.

antibiotic 2179294 1280

Ingver

Ingver ima dolgo zgodovino kot zeliščno zdravilo za bolezni. Pokazalo se je, da pomaga pri slabosti in težavah v želodcu. Ingver lahko dodate različnim jedem, kot so curryji in juhe, ali ga lahko uživate surovega v čaju.