Mandlji so spregledano živilo

Mandljev si ne privoščimo pogosto, morda pražene v zimskem času, a on njih ne vemo veliko. Tudi pri peki peciv in slaščic niso prva izbira. Tukaj je nekaj koristnih razlogov, zakaj uvrstiti mandlje na svoj jedilnik.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mandlji so okusno in tudi zdravo živilo, ki varujejo naše telo. Mandljevo olje pa je še posebej cenjena sestavina kozmetičnih izdelkov.  V prehrani se uporabljajo sladki mandlji, grenki izvirajo iz zelo strupene spojine vodikovega cianida, sladki pa vsebujejo povsem neškodljive količine teh spojin. 

 

Free Almonds Kernels photo and picture

Mandelj cveti od februarja do aprila, prištevamo jo med najstarejše kulturne rastline, njegov naravni habitat pa je sredozemlje. Koščica sladkega mandlja tako vsebuje veliko količino beljakovin(20%) in ogljikovih hidratov. Čeprav vsebuje okoli 50 odstotkov rastlinskega olja,  so mandlji zdravo živilo, zaradi visoke vsebnosti vlaknin, vitamina E in zdravih ogljikovih hidratov. 

 

 

Vitamin E je znan kot antioksidant, preprečuje mašenje krvnih žil ter s tem varuje pred srčnimi infarkti in možganskimi kapmi. Še posebej pozitivne učinke so opazili pri ljudeh nad 60 let.

 

Cenjeno mandljevo olje

Mandljevo olje je med najdražjimi, zato je dragocen tudi v kozmetični industriji. Ima mnogo prednosti, predvsem pa je znano kot tisto, ki mehča kožo.  Ni pa uporabno samo v kozmetiki ampak tudi v farmacevtski industriji. Mandljevo olje je občutljivo na svetlobo, zato ga shranjujmo v polni posodi in zaščiteno pred svetlobo.