Dan spomina na fojbe: Film o eksodusu Italijanov iz Istre in poseben vlak (VIDEO)

V Italiji bodo dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre in Dalmacije letos obeležili tudi s posebnim vlakom, ki bo dejansko potujoča razstava o 10. februarju. Italijanska javna radiotelevizija Rai pa bo 10. februarja predvajala film La rosa dell’Istria (Istrska vrtnica) o eksodusu Italijanov iz Istre.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Posebni vlak bo iz Trsta krenil 10. februarja, nato pa bo v dveh tednih obiskal več italijanskih mest. Glavni pobudnik potujoče razstave je italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano, piše italijanski tednik L’Espresso, ki se sklicuje na vire v italijanski vladi.

Ministrstvo za kulturo bo za pobudo prispevalo 200.000 evrov, preostale stroške bodo krile italijanske železnice. L’Espresso ugiba, da se želijo vodilni na italijanskih železnicah še dodatno prikupili predsednici vlade Giorgii Meloni.

Rai pa bo 10. februarja predvajala film La rosa dell’Istria. Uvrstitev filma, ki so ga med drugim snemali v Gorici, na program 10. februarja, je sprožila polemike v medijih. Dnevnika La Repubblica in Stampa sta po pisanju Primorskega dnevnika decembra lani očitala vodstvu Rai, da se podreja desnici na oblasti in da se je spremenil v “Meloni TV”.

Za film so se odločili pred volitvami

Vodilni na Rai zagotavljajo, da film nima političnega pečata in da ga ne gre primerjati s filmom Il cuore nel pozzo (Srce v breznu), ki je leta 2005 sprožil veliko polemik in tudi diplomatsko krizo s Slovenijo. Odgovorni na Rai po pisanju L’Espressa tudi poudarjajo, da tega filma nikakor ne gre povezovati z aktualno vlado, saj so se za njegovo snemanje odločili že pred volitvami septembra 2022.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja – v spomin na dan, ko je bila podpisana pariška mirovna pogodba – obeležujejo od leta 2005. Ob tem se spominjajo predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji ali bodo zapustili svoje rodne kraje. Ena osrednjih spominskih slovesnosti 10. februarja vsako leto poteka pri spomeniku žrtvam povojnih pobojev v bližini Bazovice pri Trstu.

Želijo še odmevnejše obeleževanje

V zadnjem času se krepijo prizadevanja, da bi bilo obeleževanje tega dneva še odmevnejše. Tako je italijanska vlada septembra lani z odlokom ustanovila poseben koordinacijski odbor, odgovoren za učinkovito in usklajeno načrtovanje pobud in slovesnosti ob dnevu spomina na fojbe med združenji, državno upravo in akterji civilne družbe.

Lani je bila sprejeta tudi novela zakona o dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz nekdanje Jugoslavije po drugi svetovni vojni, po kateri naj bi med mladimi Italijani razširili vedenje o povojnih pobojih in izseljevanju. Tako kot v zakonu iz leta 2004 tudi v noveli ni širšega zgodovinskega konteksta, ki je privedel do pobojev in eksodusa. Fašizem tako ni omenjen, prav tako ne Slovenci in Hrvati.