MISEL DNEVA: Danilo Türk, Bivši predsednik REPUBLIKE Slovenije

V petih letih OBALEplus je novinarka Bojana Leskovar opravila veliko intervjujev z zanimivimi ljudmi, ki jih združuje ljubezen do Slovenske Istre. Danes vam predstavljamo izsek iz njenega pogovora z bivšim predsednikom Republike Slovenije, Danilom Türkom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danilo Türk , Bivši predsednik REPUBLIKE Slovenije

  • Takrat, ko niste dobili drugega mandata, naj bi bila odločilna vaša izjava, da je tema o povojnih pobojih drugorazredna.

Politiziranje te teme je drugorazredna politika. To je bila seveda ponesrečena formulacija, ki je omogočila zlonamerne interpretacije. Politik se mora čuvati takih stvari. To se je zgodilo na dan praznovanja osmega marca in res sem bil takrat prepričan, da moramo na tak dan misliti na enakopravnost žensk. Poleg tega sem takrat prišel z nekega potovanja v tujini in nisem spremljal vseh dogajanj v dneh pred tem. Če bi jih, bi bil previdnejši, izbral bi drugačno terminologijo. Toda pustimo to. Osmi marec je pomemben datum, s pomembno simboliko pa tudi dosežki. Prav je, da je tudi danes aktualen. Moram reči, da me zabava, ko danes vidim te mlade aktivistke, ki delajo nove umetniške projekte in odkrivajo Vido Tomšič. Ona je izborila tezo, da mora ženska zaslužit svoj denar, da je to osnovno za njeno enakopravnost.

 

Danilo Türk je slovenski diplomata, profesor mednarodnega prava in nekdanji predsednik Republike Slovenije. Rodil se je 19. februarja 1952 v Mariboru. Türk je predsedniško funkcijo opravljal od leta 2007 do 2012. Pred vstopom v politiko je imel bogato kariero v mednarodnih organizacijah, vključno z delom v Združenih narodih. Poleg tega je bil tudi veleposlanik Republike Slovenije pri Združenih narodih. Je avtor številnih publikacij s področja mednarodnega prava.

 

Cel intervju lahko preberete na spodnji povezavi:

Danilo Türk: ”Izključitev Mojce Pašek Šetinc je zelo čudna poteza”