V sredo, 31. januarja 2024, se je na sejmu Alpe-Adria odvijal 21. mednarodni festival Okusni zakladi, ki ga vsako leto organizira Turistična zveza Slovenija. Na festivalu je sodelovalo 28 srednješolskih ekip iz Slovenije in tujine (Italija, BIH in Hrvaška), ki so na inovativen način predstavile kulinarični spominek.
Dijaki so morali v sklopu teme pripraviti pisno nalogo, izdelati promocijski spot ter produkt predstaviti na turistični tržnici v času sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Med tekmovalci so se izkazale tudi dijakinje 4. letnika Srednje šole Izola, programa Gastronomija in turizem: Ana Marinšek, Ema Šinigoj Čotar in Katrina Golotič Faganel pod mentorstvom učiteljice Katje Eržen.
Istrska manjada
Iz lokalnih sestavin so pripravile kulinarični spominek, povezan s slovensko Istro, ki so ga poimenovali Istrska manjada. S figovo marmelado, oljčnim namazom, posušenimi krhlji kakija, grozdnim sokom in belimi kristalčki solnega cveta, položenimi v leseno ladjico – batano, so si prizadevale izboljšati prepoznavnost destinacije. Hkrati so želele ljubiteljem istrske kulinarike ponuditi izvrstno darilo, ki jih bo vedno znova spomnilo na značilne istrske okuse.
Dijakinje so s svojim inovativnim pristopom, lokalnimi sestavinami ter ljubeznijo do istrske kulinarike ustvarile pravo kulinarično mojstrovino. Ponosni smo, da je ekipa Srednje šole Izola pripravila navdihujočo predstavitev, s katero je prepričala žirijo in osvojila zlato priznanje. Veselimo se z njimi.