Naznanitve nekaterih dogodkov napovedujejo vroče poletje

Medtem ko naši južni sosedi iz tedna v teden v javnost lansirajo kakšno svetovno znano ime, ki bo nastopilo v puljski Areni, smo na drugi strani meje nekoliko bolj zadržani. Vseeno se vsaj za zdaj ve, da bo Portorož zopet obiskal glasbenik svetovnega kova. Julija bo namreč v Avditoriju nastopil bobnar zasedbe Pink Floyd, Nick Mason.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V hrvaški Istri so z mislimi že krepko v poletnih mesecih in tem pripadajočim dogajanju. Pogled na seznam nastopajočih glasbenikov in glasbenih skupin, ki so že napovedali postanek v markantni puljski Areni je že zdaj zavidljiv. Zvezdnica Dua Lipa je napovedala koncert 9. junija. 15. junija bo tam koncert zasedbe The Smile, ki jo sestavljata dva člana kultnih Radioheadov.  Sledi koncert kanadske punk rokerice Avril Lavigne 17. junija. Tudi julij bo v Areni vroč, saj tja 3. 7. prihajajo legendarni škotski rokerji Simple Minds. Sledi prav tako rokerski veteran Lenny Kravitz, ki bo v Pulju nastopil 28. julija. Konec meseca bodo na svoj račun prišli ljubitelji skupine Duran Duran, zvezdniki bodo nastopili 30. 7. Sledi veliki finale 30. avgusta z Andreo Bocellijem.

dua lipa, POLETJE
DUA LIPA

Lahko bi naštevali še športne in kulinarične dogodke, ki se bodo to pomlad in poletje zgodili na hrvaški strani Istre, a bi jih bržkone težko stlačili v članek. Kako pa bo v slovenski Istri?

IZOLA

V Izoli program za občino v Centru za kulturo, šport in prireditve (CKŠP). Poletnemu programu – od začetnega Praznika oljk, vina in rib pa do konca septembra – namenijo 250.000 evrov. Gre za namenska sredstva iz naslova turistične takse. »V poletnem času poskušamo napolniti vse konce tedna s programom, velikokrat pa imamo zaradi velikega povpraševanja dogodke tudi med tednom. Program poskušamo oblikovati tako, da zadostimo  čim več različnim ‘okusom’ in zanimanju. Program poskušamo razporediti na več prireditvenih lokacij po Izoli, vse od parka Pietro Coppo in Manziolijevega trga, kjer je dogajanje vselej brezplačno, pa do Letnega kina Arrigoni, kjer potekajo večji koncerti. Ne smemo pozabiti niti na kino projekcije, ki potekajo vsak torek v letnem kinu Arrigoni,« pravijo.

24. maja bo na Lonki koncert zasedbe Orlek ob njihovi 35. obletnici delovanja, 25. maja bodo na Lonki priredili koncert ob dnevu mladosti, 26. maja na isti lokaciji sledi koncert z Romano Kranjčan in Alfijem Nipičem. Od 31. maja do 1. junija bo na Ljubljanski ulici in Manziolijevem trgu potekal Praznik oljk, vina in rib.

Junija sledijo festival Dimela cantando, ki bo na Manziolijevem trgu 15. 6., 16. 6. bo tam nastopil Slavko Ivančič, 20. 6. bo v Letnem kinu Arrigoni Zaključni nastop trobilcev in tolkalcev treh glasbenih šol. V Arrigoniju bo 22. junija tudi nastop zasedbe Šukar in Zorana Predina. 23. bo v parku Pietro Coppo nastopil Mopz Izola, 27. pa ŽePZ Mirta. 28. junija bo v Arrigoniju koncert ob 50. obletnici delovanja skupine Spomin, dan kasneje pa koncert Pihalnega orkestra Izola z gosti. Od 28. junija do 8. 9. bo v parku Pietro Coppo potekalo Poletje v Izoli s koncerti in ob nedeljah še gledališkimi predstavami za otroke.

Julija se dogajanje začne s koncertom Magnifica v Arrigoniju, ki bo 5. 7. Na isti lokaciji bo 11. 7. proslava ob občinskem prazniku, 12. 7. pa koncert Celentano tribute. 20. 7. bo na Manzioliju koncert zasedbe Umberto Tozzi tribute, 21. pa bo tam Večer tenorjev 23., 24. in 26. julija bodo na tem trgu koncerti v okviru dogajanja Isola in musica. 27. julija bo tam poletni koncert MoPZ Izola, 28. pa koncert skupine Prizma. 10. avgusta bo v Arrigoniju na sporedu opera Le Boheme, 23. in 24. avgusta bo v Izoli Ribiški praznik, 31. 8. pa v Arrigoniju koncert zasedbe MRFY.

KOPER

Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper 1. aprila napoveduje otvoritev doživljajske poti v Kubedu, imenovane Po poti velikanov. 20. aprila se bo ponovil tradicionalni Sladoledni dan, med 17. in 19. majem bo v Marezigah potekal že 51. Praznik refoška in slovenske Istre. Konec maja bo Koper v znamenju ulične umetnosti, med 22. in 26. majem bo čas za Street Art Fest Koper. 15. in 16. junija bodo obeležili 1500 let mesta Koper s sejmom sv. Nazarija, poletje pa bo v znamenju kulinaričnega festivala Altroke Istra Gourmet Festival (prvi bo potekal že 30. maja, nato pa vsak zadnji četrtek v poletnih mesecih), ki se bo konec septembra zaključil z Altroke Sladko Istro.

Konec marca bo v Taverni Koprski filmski festival, v začetku junija pa tam Koper summer arts festival. V Taverni bo konec junija še festival Fens. Poleti v Kopru sledi nekaj koncertnih dogodkov, in sicer 14. junija Petar Grašo in Nina Pušlar, 21. 6. Vinol v Sv. Antonu, 22. 6. bo Tequila fest na Ukmarjevem trgu. 29. 6. pa bo na sporedu koncert Gibonnija.

Začetek julija je v Kopru rezerviran za rokometni festival Eurofest, od 12. do 13. julija bo na Ukmarjevem trgu Karavana okusov. 19. 7. sledi koncert zasedbe Fehtarji, 26. pa Belgijskega pihalnega orkestra. 24. avgusta bo v Taverni nastopil Vlado Kreslin, 27. En big band, 31. 8. pa na Ukmarjevem trgu Prljavo kazalište.

FEHTARJI
FEHTARJI

V Kopru s proračunom za prireditve financirajo različne vrste prireditev, od koncertov do kulturnih in kulinaričnih dogodkov, ki zadovoljujejo različne potrebe lokalne skupnosti in spodbujajo turizem. Mestna občina Koper vsako leto prek razpisa za sofinanciranje kulturnih programov in prireditev v Mestni občini Koper namenja sredstva za organizacijo prireditev – letos je namenila 263.000 evrov. V letu 2023 je bilo s sofinanciranjem Mestne občine Koper izvedenih 225 večjih in manjših prireditev, koliko bo tovrstnih dogodkov letos, bo znano po zaključenem javnem razpisu.

PIRAN

V Občini Piran poletnim prireditvam namenjajo 130.000 evrov s tem, da bo del stroškov krit iz naslova prihodkov od prodanih vstopnic. 22. 6. v Gledališču Tartini napovedujejo nastop Brasileta – Thomasa Ganscha, vodje skupine Mnozil brass band in Alegre Correa. 23. 6. bo na Tartinijevem trgu v Piranu osrednja proslava ob Dnevu državnosti, 28. 6. pa koncert ob otvoritvi sezone v Marini Portorož. 28. 6. bo v Avditoriju Portorož Micheal Jackson Show. Na portoroški plaži 29. junija Operna noč na plaži, 30. pa Festival Portorose in July z nastopom Gramatika z gosti.

V začetku julija bo na sporedu Odprto Evropsko prvenstvo za jadralski razred 420, 6. 7. v Avditoriju festival Melodije morja in sonca, 9. 7. pa muzikal Slovenske filharmonije. Sledi koncert Nicka Masona iz Pink Floyd 10. julija prav tako v Avditoriju, kjer bo nato 12. 7. Balet Grk Zorba.

Baletne celovečerne predstave in zaključni nastopi Danc’s Piran bodo v kampusu v Piranu v začetku avgusta. 30. 8. bo imel v Pastoralno kulturnem centru Georgios koncert Rudi Bučar. Dan kasneje bosta v Avditoriju nastopila Tjaša in Uroš.

Od 27. 6. do 8. 8. bo v Minoritskem samostanu v Piranu potekal 46. Mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri, od 15. do 17. 8. bodo na portoroški plaži na sporedu Portoroške noči, katerih program še usklajujejo.

ANKARAN

Tako kot v preteklih letih bo tudi v najmanjši obalni občini na sporedu Poletje v Ankaranu. Na plaži v Valdoltri se bodo julija in avgusta zvrstili gledališki in glasbeni dogodki, bogat bo tudi program za otroke.