Paradižnik iz kulinaričnega vidika velja za zelenjavo, botaničarka pa ga prišteva tudi med sadje.
Po botanični definiciji je plod namreč struktura, ki nastane iz cvetov rastline in vsebuje semena: paradižnik se razvije iz cvetov rastline paradižnika in vsebuje semena, s čimer ustreza botanični definiciji sadeža. To torej pojasnjuje dvojno poimenovanje paradižnika kot zelenjave in kot sadeža.
Paradižnik dober za naše zdravje
Dober je za naše zdravje in dobro počutje. Je eden najbogatejših virov likopena, ki velja za močnega antioksidanta, likopen pa skupaj s kalijem pripomore k znižanju krvnega tlaka in skrbi za zdravje srca in ožilja. Dober je tudi za izboljšanje imunskega sistema. Prisotnost A vitamina v njem je pomemben za zdravje oči, prisotnost vode pa pomaga k hidraciji kože in pomaga doseči bolj zdrav in sijoč videz. Učinkovit je tudi pri hujšanju, saj vsebuje malo kalorij in je bogat z vlakinami. Vlaknine v njem podpirajo tudi zdravje prebave in preprečujejo težave kot je zaprtje.