Uživanje sadja je sestavni del dobro uravnotežene prehrane, saj je polno vitaminov in vlaknin. Med sadjem se še posebej izpostavlja rdeče grozdje, ki ga lahko najdemo v skoraj vsaki trgovini.
Alex Ruani, znanstvenica z londonske univerze, meni, da rdeče grozdje lahko pomaga zmanjšati holesterol in vnetja ter okrepiti imunski sistem.
“To so antioksidativne rastlinske spojine. Rdeče grozdje vsebuje vrsto, imenovano antocianini, modri pigment, za katerega se je izkazalo, da blagodejno vpliva na zdravje možganov, in resveratrol, za katerega se je izkazalo, da ima protivnetne in proti staranju učinke,” je povedala.
Antioksidanti, kot sta katehini in epikatehini, za katere je znano, da zmanjšujejo oksidativni stres v telesu, se še posebej nahajajo v lupini in pečkah rdečega grozdja.
“Podrobna študija iz leta 2023 je odkrila, da uživanje treh porcij po 80 gramov grozdja dnevno, skozi dva tedna, povečuje raven koristnih bakterij in zmanjšuje tiste, ki so potencialno škodljive. To pomeni, da grozdje spodbuja bolj zdrav črevesni mikrobiom, ki je povezan z izboljšano prebavo, močnejšim imunskim sistemom in zmanjšanim vnetjem,” je dejala.
Ista študija je pokazala, da grozdje zmanjšuje raven LDL, ali slabega holesterola, zaradi količine vlaknin, ki jih vsebuje.