Kako se lahko ohladite

Vročina lahko spodbudi zabavne poletne dejavnosti, vendar vaše telo ne bi smelo biti predolgo preveč vroče, saj lahko preveč toplote škoduje vašemu možganom in drugim organom, poroča ameriški Nacionalni inštitut za zdravje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Znojenje je naravni mehanizem za hlajenje telesa, vendar kadar to ni dovolj, obstaja povečano tveganje za razvoj toplotnih obolenj, kot so vročinski krči, oteklina zaradi vročine in vročinski udar.

Toplota v kombinaciji z visoko vlažnostjo povečuje to tveganje za zdravje, saj zasičenost zraka preprečuje, da bi se telo naravno ohlajalo, poroča BBC.

Hidracija je ključna

Ko ste vroči in zasopli, je hidracija prvi in najpomembnejši korak pri ohlajanju, je dejal Wendell Porter, predavatelj kmetijskega in biološkega inženiringa na Univerzi na Floridi. Temperatura vode ni pomembna, ker bo vaše telo toploto izparevalo, je dodal. Če se vaše telo bori s toploto in potrebuje ohladitev, pa ne more brez določene količine vlage, saj se telo hladi s potenjem.

Hladno tuširanje ali kopel

Hladna voda pomaga ohladiti telo z znižanjem notranje temperature, je dejal Porter. Za dodatno svežino poskusite milo z meto. Mentol v eteričnem olju mete stimulira možganske receptorje, da telo dojame občutek hladu.

Prav tako lahko uporabite hladne obloge za pranje na vratu ali zapestjih. Hladno krpo ali ledene vrečke položite na zapestja ali ovijte okoli vratu, da ohladite svoje telo. Točke pulza so območja, kjer so krvne žile blizu kože, kar omogoča hitrejše ohlajanje.

Počivanje blizu ventilatorja lahko prav tako zniža telesno temperaturo.

Zaprite zavese ali rolete

Če so vaša okna izpostavljena soncu od jutra do popoldneva, zaprite zavese ali rolete, da preprečite neposredno sončno svetlobo v hišo, je dejal Porter.

Prav tako lahko namestite temne zavese, da izolirate prostor in zmanjšate dvig temperature čez dan.

Če pa uporabljate klimatsko napravo, ne nastavljajte temperature pod 21 stopinj, da bi hitreje ohladili hišo, je dejala Samantha Hall, ustanoviteljica avstralskega podjetja za oblikovanje, ki pomaga pri ustvarjanju zdravih in trajnostnih zgradb.

“Potrebovala bo več časa, da doseže to temperaturo, in bo še naprej delovala, dokler ne boste začutili mraza, nato pa bo težko vzpostaviti ravnovesje,” je dodala. Namesto tega ohranjajte temperaturo, ki je čim višja, vendar še vedno udobna.

Spanje v zračni posteljnini

Bombaž je eden najbolj dihajočih materialov, zato vam lahko bombažna posteljnina ali odeje pomagajo ohladiti se čez noč.

Boljše je, da je bombaž z manj niti, je dejal Porter. To je zato, ker ima več niti več tkanin na kvadratni centimeter.

Uživajte v zamrznjenih poslasticah
Zadnji in najslajši način za premagovanje vročine je – sladoled. “Vendar se izogibajte pretiranemu uživanju sladkorja, če ste pregrejani ali če obstaja nevarnost pregrevanja,” je dejal Porter.

“Sladkor bo pospešil vaš metabolizem in boste začeli čutiti notranjo vročino,” je dejal. “Tako da bi bila hladna poslastica dobra, vendar dodatni sladkor morda ni.”