Michelinova priznanja 2024: kdo so primorske zvezde?

Pred dnevi so razglasili Michelinova priznanja za leto 2024. Kateri primorski gostinci so se uvrstili v ta prestižni vodnik?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Najprestižnejši gastronomski vodnik je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik in katere so pridobile Michelinove zvezdice, Bib Gourmand in zelene zvezdice. Michelinova priznanja je prejelo tudi nekaj primorskih gostiln in restavracij.

63 slovenskih restavracij

V Michelinov vodnik je bilo za leto 2024 uvrščenih kar 63 restavracij, kar kaže na stalen napredek živahne slovenske gastronomske scene. Tudi letos se s tremi Michelinovimi zvezdicami lahko pohvali Hiša Franko chefinje Ane Rošdve zvezdici ohranja krajnskogorska Restavracija Milka, kjer ustvarja chef David Žafran z ekipo. Sedmim slovenskim restavracijam z eno Michelinovo zvezdico pa se letos pridružuje še ena – to je Restavracija Pavus na Gradu Tabor nad Laškim. Poleg prestižnih zvezdic je v Michelinovem vodniku 2024 tudi 5 novih restavracij z znakom Bib Gourmand.

Michelin

Kdo so primorske zvezde?

Na Obali se z Michelinovo zvezdico znova lahko pohvali portoroška restavracija COB, med nam bližnjimi restavracijami z eno zvezdico pa sta še Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki je znana po chefu Tomažu Kavčiču, in Dam v Novi Gorici.

cob

Gostilna Mahorčič v Rodiku je prejela priznanji Bib Gourmand in zeleno zvezdico, medtem ko so se v vodnik z območja Obale uvrstili: restavracija hotela Marina Izola, Rizibizi iz Portoroža, Stara gostilna iz Pirana, restavracija Sophia, ki domuje v portoroškem hotelu Kempinski, Hiša Torkla iz Kort in Kogo ob vinski kleti Vinakoper.

Image 1 5

Kaj ocenjuje Michelin

Michelin se odlikuje po svoji 120-letni tradiciji, izdelanih kriterijih ocenjevanja in ekipi profesionalnih anonimnih inšpektorjev. Aktivno spremlja gastronomsko dogajanje po svetu in je pozoren na novosti, spremembe, aktualnosti.

Michelinovi inšpektorji so anonimno obiskali slovenske restavracije in jih ocenili na podlagi Michelinove metodologije, ki temelji na petih načelih, ki so: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.

Michelinova priznanja za promocijo naših krajev

Michelinova priznanja imajo velik pomen za promocijo Slovenije kot destinacije za kulinarični turizem. Vsaka zvezdica poveča zanimanje domačih in tujih obiskovalcev, ki v Slovenijo prihajajo v želji po vrhunskih kulinaričnih doživetjih. To ne samo spodbuja lokalno gospodarstvo, ampak tudi krepi slovenski ugled na globalni gastronomski sceni.

Dnevi divjih špargljev v Izoli