Nadaljevanje sojenja Časarju novembra

Sojenje Robertu Časarju in drugim nekdanjim vodilnim v Luki Koper zaradi domnevno škodljivega nakupa deleža slovaške družbe TTI v letu 2008 se ne bo nadaljevalo najmanj do 14. novembra. Na okrožnem sodišču v Kopru je namreč danes sodnik odredil imenovanje izvedenca ekonomske stroke, ki ga bo izbrala ljubljanska Ekonomska fakulteta.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Novo izvedensko mnenje je predlagala pravna zastopnica Luke Koper, s tem pa se je strinjal tudi sodnik Matevž Gros. Ocenil je namreč, da “nekateri segmenti v tej zadevi presegajo strokovno znanje, ki ga ima sodišče”. Obramba je predlogu nasprotovala.

Izvedenca naj imenuje ljubljanska ekonomska fakulteta, ki naj k izdelavi mnenja po potrebi pritegne tudi strokovnjaka logistične stroke, je odredil sodnik. Obramba je pritrdila, da je to najboljša možnost, “če je že treba imenovati izvedenca”.

Strokovnjaki bodo morali oceniti vrednost desetodstotnega deleža logističnega holdinga TTI (Trade Trans Invest), “pa še marsikaj drugega”, je napovedala zastopnica Luke Koper. Obrambi so dali za pripravo vprašanj za izvedenca 14 dni časa.

Izvedencu bodo nato formalno določili en mesec za izdelavo mnenja, vendar so se vsi prisotni strinjali, da je ta rok prekratek. Ker bodo v tem času tudi poletne počitnice in zaradi drugih obveznosti odvetnikov je sodnik odredil, da se glavna obravnava prekine do 14. novembra, hkrati pa opozoril, da bo morda narok še dodatno preložil. Po zaslišanju izvedenca bo sodišče odločilo o predlogih za zaslišanje še dveh prič.

Februarja letos sta sicer svoje izvedensko mnenje že predstavila izvedenec ekonomske stroke Branko Mayr in izvedenec za logistiko Bojan Rosi. Ocenila sta, da se je uprava Luke Koper za nakup odločila na podlagi uglednih strokovnih mnenj, o vrednosti kupljenega deleža pa nista imela enakega načelnega stališča. Konkretne vrednosti nista izračunala, saj jima sodišče tega ni naložilo.

Po njunem zaslišanju so na sodišču napovedali, da bodo na današnjem naroku zastopniki obrambe in tožnikov predstavili zaključne besede, vendar so zatem predstavniki obeh strani vložili nove dokazne predloge.

Nekdanji člani uprave Luke Koper Časar, Aldo Babič in Marjan Babič ter nekdanji izvršni direktor Milan Pučko se sicer zagovarjajo zaradi obtožb o zlorabi položaja, nekdanji predsednik uprave družbe TTI Dieter Kaas pa zaradi domnevne pomoči pri tem.

Luka Koper je leta 2008 za desetodstotni delež v TTI plačala skoraj 26 milijonov evrov. Tožilstvo trdi, da ga je močno preplačala, s tem pa naj bi obdolženci oškodovali Luko Koper za več kot 20 milijonov evrov. Obramba trdi, da 10-odstotni delež ni nujno vreden 10 odstotkov skupne vrednosti podjetja, ampak je k temu treba dodati sinergijske učinke okrepljenega poslovnega sodelovanja med družbama.