To je država z najčistejšo vodo za kopanje v Evropi

Glede na nedavno objavljeno poročilo Evropske komisije in Evropske agencije za okolje ima sosednja Hrvaška najčistejšo vodo za kopanje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Evropa ima veliko raznolikost prekrasnih plaž in kopališč, vsako leto pa milijoni ljudi preživljajo vikende na lokalnih plažah, kjer se hladijo v vodi.

Glede na zadnjo letno oceno vode za kopanje je velika večina lokacij v Evropi izpolnila najstrožje standarde kakovosti za kopanje. To predstavlja 85 odstotkov priljubljenih evropskih voda za kopanje. Kar 96 odstotkov vseh uradno identificiranih voda za kopanje v EU izpolnjuje minimalne standarde kakovosti, le 1,5 odstotka je ocenjenih kot “slabo”.

Kakovost vode za kopanje na plažah po vsej Evropi se je v zadnjih nekaj desetletjih znatno izboljšala, poročilo Evropske komisije in Evropske agencije za okolje, ki je preučevalo vodo v vseh 27 državah EU, pa je pokazalo, da ima 99,1 odstotka hrvaških obal odlično kakovost vode – to je 886 od 894 testiranih mest.

Glede na Direktivo o vodah za kopanje se vode ocenjujejo z uporabo mikrobioloških podatkov in razvrščajo glede na ocene slabo, zadostno, dobro ali odlično.

Na drugem mestu je bila Grčija, sledita pa ji Ciper in Avstrija. Poročilo je prav tako razkrilo, da so evropske obalne vode običajno čistejše od notranjih voda.