POLETJE V OBALNIH GALERIJAH PIRAN

Začetek poletne razstavne sezone Obalnih galerij Piran (OGP) je obeležila slovesna otvoritev simpozijske skulpture Ištvana Išta Huzjana v spominskem parku Ankaran. V Galeriji Loža v Kopru smo bili priča vznemiljivi otvoritvi razstave Marka Breclja: Ložacija nesprijaznjenega. Sledila je Poletna muzejska noč, ki se je odvijala v vseh galerijskih razstaviščih Kopra in Pirana. V mesecu juliju so na ogled različne zanimive razstave.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mestna galerija Piran in Galerija Monfort, Portorož

V Mestni galeriji Piran je do sredine avgusta na ogled tematska skupinska razstava Vedno na voljo: Feministične pozicije v vizualni umetnosti iz Slovenije, izbor. V Galeriji Monfort v Portorožu je na ogled prostorska postavitev Brada Downeya: I am you, you are me (Jaz sem ti, ti si jaz). Večjezična vodstva po razstavah so na voljo po predhodni najavi na info@obalne-galerije.si.

 

Spominski park, Ankaran

Obalne galerije Piran so v četrtek, 13. 6., občini Ankaran predale skulpturo, poimenovano Družbena ploščad, ki jo je na lanskoletnem mednarodnem simpoziju Forma viva 2023 ustvaril slovenski umetnik Ištvan Išt Huzjan. Z umestitvijo skulpture v spominski park, ki ga že zaznamuje spominsko obeležje, želijo avtor, Občina Ankaran in Obalne galerije Piran, poudariti, da je javni prostor skupno dobro, v katerem je omogočen stik z umetnostjo. Kiparske intervencije na odprtem namreč ustvarjajo povsem drugačno doživljanje umetnin in krepijo identiteto samega kraja.

 

Hiša Tartini, Piran

Samostojna razstava mednarodno priznanega umetnika Jaše z naslovom Rekviem je bila avtorju dodeljena kot posebna nagrada Tartini 2023 v sklopu 58. Ex-tempora Piran in je nastala v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Obalnimi galerijami Piran in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Nagrado podeljuje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Rekviem je interdisciplinarno umetniško delo, ki presega tradicionalne žanrske zamejitve. Jaša s sintezo vizualnih umetnosti, performansa, lutkovne umetnosti, poezije, glasbe in arhitekturnih posegov ustvarja novo, vseobsegajočo celoto. Otvoritev razstave s performansom je bila 22. 6. in je na ogled do 7. 9. v Hiši Tartini v Piranu.

Galerija Loža, Koper

Koprska Galerija Loža vabi v kabinet čudes wunderkammer, kjer je razstavljen obsežen opus Marka Breclja: Ložacija nesprijaznjenega. Predstavljena je bogata zapuščina koprskega glasbenika, performerja in aktivista, ki bo na ogled do 15. 9. Razstavo spremljajo razni zanimivi dogodki, ki so sproti objavljeni na spletni strani Društva prijateljev zmernega napredka: www.dodogovor.org.

 

Delavnice za otroke in mladino v Galeriji Herman Pečarič, Piran

V ustvarjalnem kotičku bomo spoznavali različne slikarske tehnike, recikliranje papirja, izdelavo kolažev in risanje razglednic.

Brezplačne sobotne delavnice bosta vodila ustvarjalec Veruš Villangó (6. 7.) in priznani slikar Gani Lalloshi (27. 7., 3.8. in 14. 8.), od 10.ure do 11.30.

 

 

Mara Ambrožič Verderber, direktorica OGP

 

 

 

 

Za konec poletja in začetek jeseni napovedujemo tudi tradicionalni slikarski Ex-tempore Piran, namenjen vsem ljubiteljem umetnosti, v sklopu katerega se bodo odvijale različne spremljajoče dejavnosti. Ex-tempore se bo slovesno zaključil z razglasitvijo nagrad na Tartinijevem trgu, ter otvoritvijo razstav v Galeriji Monfort v Portorožu in Mestni galeriji Piran.