Razprodana posebna projekcija filma Ezra v Kopru

V času, ko so se pričele šolske počitnice in je slovenska nogometna ekipa na državni praznik dosegla zgodovinski uspeh, so tudi v Zavodu Modri december uspeli izvesti nov uspešen dogodek. Za njimi je neverjetno odlično vzdušje, ki so ga doživeli skupaj z vsemi obiskovalci v praktično razprodani dvorani Cineplexxa Koper. Skupaj so si ogledali film Ezra.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ezra je ameriška komična drama, ki jo je režiral Tony Goldwyn (TV seriji Dexter, Talenti v belem) in scenarij napisal Tony Spiridakis. V glavnih vlogah nastopajo Bobby Cannavale, Rose Byrne, Vera Farmiga, Whoopi Goldberg, Rainn Wilson, Goldwyn, William Fitzgerald in Robert De Niro. Film je prikazan na Torontskem mednarodnem filmskem festivalu, v slovenske kinematografe pa prihaja v distribucij Blitz Film&Video distribution. Zgodba sledi stand-up komiku Maxu Brandelu, ki živi s svojim očetom Stanom (Rober De Niro), in se spopada s sočasno vzgojo svojega avtističnega sina Ezre z bivšo ženo Jenno. Ko so se vsi skupaj primorani soočati z težkimi odločitvami glede prihodnosti njegovega sina, se Max in Ezra odpravita na potovanje čez celo državo.

 

Cineplexx Koper je tematiko avtizma in delovanje zavoda podprl s predvajanjem omenjenega filma, saj je to bila edina projekcija na sporedu v Kopru, k temu so dodali možnost nakupa vstopnic po ugodnejši ceni. Ob 19. uri, ko se je pričela projekcija filma, so vsi v zavodu ostali brez besed in s »cmokom v grlu«, saj jih je pričakala polna dvorana in ob tem zadovoljstva niso mogli skrivati. »Hvala vsem vam, da se te odzvali našemu vabilu in s tem tudi podprli tematiko avtizma oziroma pokazali, da je pomembno, da imamo filme, ki prikažejo vsakdanjost družin z avtizmom.«, je povedal Tilen Pajek, ki v zavodu prostovoljno skrbi za projekte in odnose z javnostjo.

Ob koncu pa se mu je pridružila tudi direktorica zavoda Patricija Lovišček. Na vprašanje kako je doživela ogled filma, je povedala: »Ta film je še eden v nizu dobrih. Avtizem prikaže zelo realno. Ne morem pa mimo tega, da ga ne bi pogledala iz najmanj desetih zornih kotov, saj me je avtizem naučil, da je treba življenje vedno pogledati širše. Prepričana sem, da če ima kdo po tej projekciji samo eno stališče, je to nemogoče, ker zgodba filma odpira res veliko vidikov, mnenj in pogledov.«

Patricija Loviscek direktorica in Tilen Pajek prosotovljec
Tudi obisk na projekciji je dokaz, da kot družba potrebujemo take filme oziroma da so izrednega pomena in ob tem Loviščkova pove: »Mi kot družba z avtizmom ne znamo živet. Naš sistem ni pripravljen. Zato se pogosto zgodi, da ga gledamo samo iz enega vidika, kar ni vedno prav. Filmi na tematiko avtizma so izredno pomembni, tako za splošno kot strokovno javnost. Pozdravljam vse filme ter tudi knjige, ki so na voljo, saj v njih lahko pridobimo dober vpogled v življenje z avtizmom. Izredno vesela sem, da smo v Kopru s Cineplexxom bili deležni tega filmskega večera.«

Patricija Loviscek direktorica

V zavodu pa v poletne dni vstopajo s polno paro, saj jih konec avgusta čaka druga mednarodna mladinska izmenjava mladostnikov z avtizmom iz Slovenije, Švedske in Latvije »Imam avtizem, pa kaj potem«, ki jo bodo izvedli v Idriji.

Posebna projekcija v Cineplexx Koper