PPF: Shakespeare na Titovem trgu (Fotogalerija)

Na koprskem Titovem trgu je sinoči potekala prva predstava v sklopu 31. Primorskega poletnega festivala.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav so popoldne oblaki prekrili koprsko nebo, ni padla niti kaplja dežja: tako je bila odigrana prva predstava, s katero se je v Kopru sinoči začel 31. Poletni primorski festival.

Številni ljubitelji gledališča – skoraj 300 ljudi – so si ogledali prvo predstavo v nizu: na Titovem trgu, pod koprskim zvonikom, je bila odigrana Shakespearova komedija Mnogo hrupa za nič.

Prva predstava na odru s 16 igralci

Predstavo, v kateri igra kar 16 igralcev, je režirala Ivana Djilas. Po dveh urah in 35 minutah je občinstvo z velikim aplavzom pozdravilo igralsko zasedbo, ki jih je nasmejala ter na sodoben način predstavila delo iz 17. stoletja.

Shakespear prinaša zgodbo o moških, ki se po vojni vračajo domov, kjer najdejo ženske, ki so se medtem navadile na življenje, v katerem se zanašajo same nase. Glasne in vesele se zapletajo v odnose z moškimi, medem ko se ti skušajo znajti v novi situaciji. Tako različni pogledi na zaljubljenost prinašajo konflikte in nesporazume, pa tudi pesem in smeh. Pari se zbližujejo in oddaljujejo, najdejo skupni jezik, nato pa se ponovno izgubijo, kar lahko primerjamo z zmedenostjo, ki danes pogosto vlada, ko se nasprotna spola znajdeta v isti sobi.

Bila je to največja predstava v letošnji ediciji, a po drugi strani, le začeteg tega, kar se nam obeta julija.

Spremenjena lokacija današnje predsatve

Program se nadaljuje že danes: v Izoli bo v Kulturnem domu ob 21.30 odigrana druga predstava v režiji Žive Bizovičar. Predstava je narejena po motivih Karla Destovnika – Kajuha, partizanskega pesnika, ki je umrl v napadu nemških vojakov, za seboj pa pustil bogat opus pesmi in druga literarna dela. Režiserka je prejemnica Borštnikove nagrade za avtorski koncept in priredbo uprizoritvenega besedila.

 

 

Oglejte si utrinke z otvoritvene predstave: