Cene v Evropi: Kje so najnižje in kje najvišje?

Cene po državah Evropske unije so precej različne predvsem pri alkoholnih in tobačnih izdelkih, medtem ko se v tujini elektronsko opremo redko splača kupiti. Na splošno je zahod Evrope dražji od vzhoda, med tradicionalno najcenejšimi nakupi pa so tisti v Bolgariji in Romuniji. Če upoštevamo evropske države, ki niso članice, so na repu Turčija, Severna Makedonija, Kosovo ter Bosna in Hercegovina.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po podatkih Eurostata stane določena košarica enakega blaga in storitev na Danskem 143 evrov, v Luksemburgu 135 evrov, na Poljskem 66 evrov, v Bolgariji in Romuniji pa 60 evrov. Potrošnja na gospodinjstvo v Švici je 74 odstotkov, na Islandiji pa 56 odstotkov višja od povprečja EU.

Najnižje ravni cen so zabeležili v Turčiji, kjer so za 58 odstotkov cenejši od povprečja, Severni Makedoniji za 48 odstotkov ter Bosni in Hercegovini za 42 odstotkov. Hrvaška je med državami, kjer trošijo manj od tega povprečja (-24 odstotkov).

Najbolj različne cene alkohola in tobačnih izdelkov

Največji razkorak v cenah so lani zabeležili v kategoriji alkohol in tobačni izdelki – v najdražji državi so bili kar 3,2-krat dražji kot v najcenejši. Najvišje cene je imela Irska (111 odstotkov višje od povprečja Evropske unije), najnižje pa Bolgarija, saj so tam cene nižje za 34 odstotkov.

“Ta velika razlika v cenah je predvsem posledica razlik v obdavčitvi teh izdelkov,” so pojasnili pri Eurostatu.

Cenovno najbolj dostopna evropska destinacija za potovanje je trenutno Severna Makedonija, saj so v tamkajšnjih restavracijah in hotelih cene kar 53 odstotkov manjše od povprečja, med članicami pa je tako v Bolgariji (-48 odstotkov). Največ bodo zapravili tisti, ki želijo raziskati skandinavske države in Švico – 72 odstotkov več v Švici, 67 odstotkov več na Islandiji in 52 odstotkov več na Danskem. Hrvaška je devet odstotkov cenejša od povprečja.

Cene oblačil so na Hrvaškem na ravni evropskega povprečja, hrana in brezalkoholne pijače dražji za dva odstotka, elektronski izdelki pa za osem odstotkov.

Evropske države se pri izdelkih iz te zadnje potrošniške kategorije najmanj razlikujejo – v najcenejši Turčiji so denimo cene na ravni 69 odstotkov povprečja Evropske unije.