Soline: sezona bo boljša od lanske

Letošnja pridelava soli v Sečoveljskih solinah je boljša kot lani, a slabša od predlani, ko je bila rekordna. Soline od julija vodi Aleksander Valentin.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav je zaradi slabega vremena v začetku poletja kazalo, da bo letošnja solinarska sezona slaba, zdaj v družbi Soline napovedujejo, da bo precej boljša od lanske. Prve laboratorijske analize kažejo, da je sol odlične kakovosti, zaradi česar jo bodo večinoma uvrstili v kategorijo jedilnih soli, in sicer tradicionalne piranske soli.

Soline zdaj vodi Aleksander Valentin

Čeprav se je sezona začela dokaj pozno, so do zdaj pridelali 400 ton soli, kar je več kot polovica lanskega celotnega pridelka, ki je znašal 644 ton. Kot je za STA povedal direktor družbe Soline Aleksander Valentin, ki je na tem mestu od 1. julija letos, si upajo napovedati, da bo letos sezona boljša, nadejajo se vsaj 1000 ton soli, če bo vreme zdržalo, pa bo lahko ta številka še višja. Zaradi ugodnih vremenskih razmer vsak dan pridelajo približno 30 ton soli. Poleg tega so do zdaj pridelali tudi šest ton solnega cveta.

Aleksander Valentin 209x300 1

Sezona vse do septembra

Čeprav so v Krajinskem parku Sečoveljske soline veseli, da bodo precej izboljšali rezultat lanske sezone, pa je ta še vedno slabši od tistega pred dvema letoma, ko so zaradi vročega in sušnega poletja uspeli pridelati 1750 ton jedilne soli.

Kot je že ob začetku solinarske sezone za STA povedal Valentin, imajo letos v ekipi 90 oseb, od tega se jih 19 ukvarja s pridelavo soli, devet je solinarjev, ki na solnih poljih pobirajo sol. Letos so aktivirali 25 solnih polj. Pomembna je tudi ekipa vodarjev, ki pripravlja slanico.

Kot je dodal danes, so zaradi ugodnega vremena uspeli pridelati zadostno količino slanice, zaradi česar bi lahko v primeru dobrega vremena solinarsko sezono podaljšali vse v september.

Ob koncu lanske sezone je ministrstvo za naravne vire in prostor družbi Soline podaljšalo koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline za deset let. Ta tako velja do julija 2033.