Pritožbe krajanov čez nočni hrup v Portorožu

V letošnjem letu se, v primerjavi z lani, Portorožani bistveno več pritožujejo glede hrupa v nočnih urah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poročali smo že, da je piranski župan Andrej Korenika sklical izredni sestanek na temo nočnega hrupa v Portorožu in da ta moti tudi goste v Hotelu Kempinski Palace. V letošnjem letu tudi na krajevni skupnosti Portorož beležijo porast pritožb.

Kot nam je pojasnila predsednica KS Portorož, Tatjana Fakin, so v letu 2024 prejeli le eno pisno prijavo krajanke z Lepe ceste, ki se pritožuje zaradi hrupa, ki ga povzročajo sosedi, predvsem vikendaši. Ustnih pripomb glede na preglasno glasbo pa je bilo v letošnji sezoni bistveno več kot v preteklem letu.

“Vsem krajanom predlagamo, da v navedenih primerih pokličejo na številko 113, saj Krajevna skupnost nima nobenih pristojnosti,” pravi Fakinova in dodaja, da je največ pripomb s strani krajanov Senčne poti in gostinskih lokalov v neposredni bližini lokalov, ki izvajajo glasbene dogodke.

“Stališče Krajevne skupnosti je, da je glasba v Portorožu zaželena vendar v skladu z dovoljeno glasnostjo. Zato tudi podpiramo napovedane ukrepe občine, predvsem v poostreni kontroli merjenja glasnosti, kakor tudi v dogovarjanju s kršitelji. Veseli smo, da je sedanji župan pristopil k ureditvi navedene problematike, saj v preteklih letih tega interesa ni bilo,” je še povedala predsednica.

Vprašanja glede merjenja hrupnosti smo posredovali na piransko občino, njihove odgovore še čakamo.

Neuradno smo sicer izvedeli, da je težava z nočnim hrupom predvsem ta, da se nekateri gostinski lokali ne držijo pravil občinskega odloka, po katerih je treba glasbo po eni uri ponoči preseliti v notranje prostore oziroma da se glasba v poletnem času zaradi odprtosti prostorov sliši vse naokoli, medtem ko lokali kar tekmujejo med seboj, kdo jo bo vrtel bolj na glas.