Živega velikega leščurja našli pri Debelem Rtiču

Potapljači so na območju Debelega Rtiča našli živ primerek velikega leščurja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potapljači so po poročanju portala caszazelmljo.si na območju Debelega Rtiča našli živ primerek strogo zaščitene vrste veliki leščur (Pinna nobilis), ki jo je v Sredozemlju pokosila pandemija parazita, o katerem pa še ni veliko znanega.

Vsako novo opažanje te zaščitene vrste je po mnenju strokovnjakov dobra novica. Nekaj primerkov so letos našli tudi na sosednjem Hrvaškem.

Kako ravnati, če odkrijete velikega leščurja?

Veliki leščur je zavarovana vrsta školjke in je sredozemski endemit. Je največja školjka v Sredozemlju, zraste lahko do 1,2 metra.

Če kdo najde živi primerek te školjke, je najbolje, če to sporoči na inštitut NIB z lokacijo, globino, datumom, velikostjo lupine in po možnosti fotografijo. Če želite preveriti, ali so živali še žive, je dovolj, da se nežno dotaknete lupine. Če je školjka zdrava, bi se morala nagonsko zapreti v nekaj sekundah. Če se zapira zelo počasi, je žival živa, a bolna.

V nobenem primeru pa iz morja ne smete jemati ne školjk ne njihovih lupin. Ker gre za zaščiteno vrsto, vas zaradi uničevanja narave lahko doleti kazen.