PREVERJAMO URBANE MITE – “Baby boom” delfinov

Na začetku letošnjega poletja je marsikaterega prebivalca slovenske Istre raznežila novica, da je v slovenskem morju pravi “baby boom” delfinov. Še vedno nosijo naziv najbolj prijaznih in inteligentnih živali v morju, ki, če imamo le toliko sreče, da jih uspemo videti, lepšajo romantične trenutke ob sončnem zahodu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi različnih vlog v risankah, knjigah, filmih (verjamem, da smo vsi otroci 90ih vsaj enkrat pogledali film Flipper) pa o delfinih kroži kar nekaj mitov. Pa poglejmo, če so resnični ali ne.

 

  1. Delfini so ribe. Ne drži. Delfini niso ribe, temveč sesalci. Tako kot vsi sesalci delfini dihajo zrak s pljuči, kotijo žive mladiče, ki sesajo materino mleko, in imajo telesno temperaturo, ki jo uravnavajo sami. V našem morju se zadržujejo predvsem delfini vrste velika pliskavka, poleg nje pa poznamo še 35 različnih vrst.
  2. Delfini so vedno prijazni do ljudi. Ne drži. Čeprav so delfini znani po tem, da so radovedni in marsikdaj predstavljeni kot zelo prijazni in nežni, pa ni vedno tako. Delfini so živali in lahko v določenih okoliščinah postanejo agresivni, še posebej, če se počutijo ogrožene ali če so pod stresom. Zato je pomembno, da se do delfinov obnašamo spoštljivo in previdno.
  3. Delfini so inteligentne živali. Delno drži. Inteligenca je relativna in se odraža glede na določene kriterije, zato je na vprašanje, ali so delfini inteligentni, težko odgovoriti. Zagotovo lahko delfine naučimo, da sledijo določenim ukazom ali da izvajajo nekatere trike. Prav tako so sposobni abstraktnega mišljenja in se zavedajo sami sebe (zanimivo je to, da so ena redkih živali, ki se prepozna v ogledalu). Prav tako pa znanje prenašajo na svoje potomce.
  4. Delfini ne spijo. Ne drži. Res pa je, da je njihov spanec edinstven, saj spijo le z eno polovico možganov sočasno, medtem ko je druga polovica budna in nadzoruje dihanje in okolico, da so lahko pozorni na plenilce, ki se jim med počitkom približajo.

 

V Piranu deluje društvo Morigenos, ki se ukvarja ravno s preučevanjem in spremljanjem delfinov ter izobraževanjem širše zainteresirane javnosti. Njihov cilj je ohranjati naravo ter varovati biotsko pestrost v naših in okoliških vodah. Ob novici, da je v našem morju povečano število delfinjih mladičev, so opozorili, da delfinov ne smemo zasledovati, vozniki plovil pa morajo, če jih opazijo, voziti na oddaljenosti vsaj 100 metrov. Zaradi hrupa, ki ga plovila oddajajo, delfini med seboj namreč težko komunicirajo.

Za vse ljubitelje teh prebivalcev morja pa še dobra novica: to soboto, 31. avgusta, društvo Morigenos v Piranu od 14.30 dalje organizira že 17. Dan delfinov. Več o dogodku lahko najdete na njihovem Facebooku ali na www.morigenos.org. Aja, na njihovi spletni strani lahko delfine iz slovenskega morja tudi simbolično posvojite (kar je odlična ideja za izvirno darilo, morda ob začetku prihajajočega novega šolskega leta).

Baby boom med “slovenskimi” delfini