Kaj storiti, če nam telefon pade v vodo? (VIDEO)

Apple je nedavno posvaril uporabnike, naj telefona ne dajo v riž, če ta pade v vodo. Predlagajo, da bi lahko težave rešili prek YouTuba.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj storiti, če vam telefon pade v vodo? Priporočila so bila leta in leta bolj ali manj enaka – napravo je treba dati v riž, da vpije vlago, in pogosto so se taki nasveti izkazali za uspešne. Pred kratkim pa je Apple opozoril uporabnike, naj tega ne počnejo, saj lahko majhni koščki riža napravo poškodujejo.

Applov nasvet o tem, kaj storiti, če vam telefon pade v vodo, si lahko ogledate prek videa. Čeprav se sliši nenavadno, se pod tem posnetkom (Sound To Remove Water From Phone Speaker (GARANTIRANO)), ki si ga je v štirih letih ogledalo več kot 45 milijonov ljudi, vrstijo številni komentarji, kako so rešili problem vode v telefonu.

Novinarji The Verge so se odločili preveriti, ali je res tako. Najprej so stopili v stik s proizvajalci in jih vprašali, kaj storiti, če se njihov telefon zmoči, vendar so prejeli splošne odgovore in bili usmerjeni na njihove strani za podporo. Po tem so se odločili, da to teorijo preizkusijo sami. Po teoriji iz videa se med reprodukcijo zvoka skozi zvočnik potiska zrak, iz njega pa se lahko izrivajo tudi vodne kapljice. Najvišjo stopnjo gibanja zraka, ki bo najbolj potisnilo kapljice, lahko ustvari najnižji ton, ki ga lahko zvočnik predvaja na najglasnejši ravni. Prav takšen zvok je v omenjenem videu, kot zvok vibriranja telefona na mizi.

Test na štirih telefonih

Ekipa z omenjenega portala je to teorijo preverila s pomočjo strokovnjakov iz iFixita, ki so štiri telefone potopili v tekočino (iPhone 13, Pixel 7 Pro, Pixel 3 in Nokia 7.1), nato pa so predvajali omenjeni video z YouTuba in si naknadno ogledali rezultati. Ti so bili različni. Googlov Pixel 7 Pro je bil namreč skoraj povsem suh, Nokia pa bolj ali manj uničena. IPhone in starejši Pixel sta bila nekje na sredi.

Test, poudarja iFixit, ni bil izveden v popolnoma nadzorovanih pogojih, saj se sčasoma lahko ohišje spremeni ali poškoduje, kar seveda lahko vpliva na vdor vode. A pomembno je, da se je v tem testu tudi pokazalo, da video s črpanjem vode iz telefona deluje. Čeprav ne smete pričakovati, da bo iz vaše naprave vedno iztekla vsa voda in kapljice, lahko ogled tega videoposnetka vseeno pomaga. Takoj ko so začeli predvajati video iz iFixita, so začele kapljati kapljice, kar jasno nakazuje, da jih je sprožil zvok iz videa, torej iz zvočnikov.

Videoposnetki pa niso popolna rešitev, saj je medtem, ko je bila voda iz zvočnika izčrpana, problem ostal na drugih delih naprave, okoli reže za USB, reže za SIM kartico in gumbih.

Poudariti je treba, da ta možnost izlivanja vode skozi zvočnik že obstaja pri nekaterih modelih pametnih ur, kot je Apple Watch. A ker so ure manjše in imajo manj rež, je takšne možnosti na njih lažje implementirati, za razliko od telefonov, kjer so zvočniki nameščeni na zgornji in spodnji strani naprave, tako da ne morejo izločiti vode iz na primer reže, ki se ne nahaja v bližini SIM kartice.

Najpomembnejši nasvet je, da zagotovite, da vaša naprava ne konča v vodi, če pa se to zgodi in je telefon aktiven, lahko vsekakor preizkusite to metodo vodnega curka prek YouTuba.

 

Imate radi podobne vsebine – obiščite našo rubriko zanimivosti.