V Kopru priredili poklon Borisu Pahorju (Fotogalerija)

Ob obletnici rojstva velikega slovenskega pisatelja Borisa Pahorja je bil v Kopru ponovno prirejen dogodek v njegovo čast. Letos je bila predstavljena nova knjiga z naslovom Trst, to je tam, kjer je Boris Pahor. Gre za večavtorsko znanstveno monografijo, ki sta je skrbno uredila literarna zgodovinarka Urška Perenič in Igor Grdina.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Pokrajinskem muzeju Koper je Društvo Primorski poletni festival ob 111. obletnici Pahorjevega rojstva gostilo Pereničevo, ki nam je podrobneje predstavila svoje delo ter pisma, ki jih je zbirala, brala in razvrščala, dokler ni oblikovala jasne vizije za nastanek knjige. Na dogodku sta sodelovala tudi Pahorjev sin Adrijan, ki raziskuje očetovo literarno dediščino, ter Ksenija Majovski, skrbnica osebne knjižnice Borisa Pahorja na Proseku. Večer je povezovala Neva Zajc.

V skoraj dveh urah pogovora smo imeli priložnost slišati številne podrobnosti iz pisateljevega življenja, saj so se zbrali ljudje, ki so mu bili za časa življenja zelo blizu.

Ob svoji smrti doma v Kontovelu pri Trstu, malo manj kot tri mesece pred njegovim 109. rojstnim dnem, je bil Boris Pahor najstarejši živeči Slovenec in drugi najdlje živeči doslej. Prav tako je bil deveti (zdaj deseti) najdlje živeči Slovenec vseh časov na Slovenskem (po razpoložljivih podatkih) ter daleč najdlje živeči Slovenec, ki je bil tudi pomembna javna osebnost.

Za časa življenja je bil močno povezan s svojim rodnim Trstom, pa tudi s Francijo in Parizom, kamor je pogosto zahajal, kadar je imel priložnost. Prisotni so lahko spoznali piščevo močno osebnost, njegova stališča, moč in potrebo po tem, da reče “ne”, ko je treba. Nekaj njegovih pisem je prebral igralec Rok Matek. Glasbeni intermezzo sta izvedla Elizaveta in Andrey Ilienko.

Zbirka je letos spomladi izšla pri Slovenski matici v Ljubljani.