Gabor Maté : Biti to, kar smo, ali ugajati drugim?

Z vseh strani skoraj istočasno poslušamo dva nasprotujoča si nasveta. Eden pravi, da moramo biti to, kar smo, in da je to edina pot do sreče in zadovoljnega življenja, drugi pa nas bombardira s primeri, kako moramo biti čim bolj »in«. O tem v svojih predavanjih govori tudi priznani kanadski zdravnik, avtor in govorec, ki se osredotoča na področja zasvojenosti, travme, stresa in otrokovega razvoja, Gabor Maté.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sleherni človek si želi biti ljubljen, sprejet, spoštovan in cenjen. Žal je vedno več odraslih, ki vse svoje življenje bijejo bitko, ki bi jih pripeljala do teh občutkov. Morda jih ujamejo za trenutek, morda se kakšen dan res čutijo ljubljeni, a se občutek hitro ohladi, sami pa spet iščejo nove in nove potrditve, da so dovolj vredni.

Odločilna vloga zgodnjega otroštva

Naš občutek vrednosti ima korenine daleč v preteklosti, saj se začne oblikovati že v zgodnjem otroštvu. Otrok nima samo potrebe po hrani, spanju in varnosti, enako pomembno je tudi to, da mu starši izkazujejo ljubezen. Da ga sprejemajo takšnega, kot je.

Če otrok ni sprejet takšen, kot je, se bodo na vso moč trudili, da bi vsem ugajali. Če želiš vsem ugajati, moraš samo vsem ustreči. To pomeni, da nikoli ne rečeš “ne”, ravnaš tako, kot želijo drugi, prevzameš odgovornost za njihovo počutje, nikoli nikogar ne razočaraš. S takšnim vedenjem boš zagotovo vsem všeč.

Ampak! Nihče te ne bo imel zares rad. Zakaj? Ker te nihče ne bo zares poznal. Nihče ne bo vedel, kdo v resnici si. Kako razmišljaš, kakšne so tvoje želje, kako ti razmišljaš o pomembnih stvareh.

Ugajanje drugim vodi v težave

Za piko na i so tu še splošna družbena pričakovanja, da moraš biti družaben, prijateljski, se vključiti v družbo, razmišljati tako, kot vsi drugi ipd.

Vsi ti pritiski, ki ti ne dovoljujejo biti to, kar si, te počasi, a vztrajno uničujejo. In nenadoma se začnejo težave. Depresija, anksioznost, najrazličnejše odvisnosti, morda celo rak ali kakšno drugo bolezen. Ker ne biti to, kar smo, boli. Morda se zdi nedolžno, da to pač ignoriramo, a bolečina ne izgine. Nasprotno, bolečina preraste v bolezen.

ai generated 8470562 1280

Vrnitev k sebi

Kako se torej vrniti k sebi? Tisti jaz, ki ste se mu odrekli, vas namreč še vedno čaka. Čaka, da se vrnete k njemu. Govori vam skozi vaše telo. Skozi vaša čustva. Pomembno je, da se naučite prisluhniti tem sporočilom.

V nekem trenutku se morate odločiti, pravi Gabor Maté.

Kot otrok niste imeli izbire. Če je šlo za odločitev, ali navezanost/odnos ali biti jaz/pristnost, ste morali izbrati navezanost.

Kot odrasli imate izbiro. Ni vam treba ubrati te poti. Ni vam treba žrtvovati sebe za navezanost.

Da, če boste pristni, boste morda izgubili nekatere odnose, ljudi. Ljudi, ki so trdili, da vas imajo zares radi. Vprašajte se, koga bi raje imeli v svojem življenju? Njih ali sebe?