Ladja Rex: Spomini na največjo čezoceanko (FOTO)

Letos mineva 80 let, odkar je na območju nekdanje Obalne ceste med Izolo in Koprom potonila takrat največja in najhitrejša italijanska čezoceanska potniška ladja – Rex.

Deli novico s tvojimi prijatelji

8. septembra 1944, med drugo svetovno vojno, so zavezniki ob obali opazili ladjo, ki se je tam skrivala. Rex, dolg 268 metrov, se je nasukala 200 metrov od obale. Zavezniki so jo bombardirali, ladja pa je gorela še štiri dni. Nato je polpotopljena ladja ostala v morju, danes pa živi v spominih generacij Koprčanov in Izolanov, ki so se kot otroci igrali v njeni bližini, najbolj pogumni pa so se nanjo celo povzpeli.

Podvodni posnetki ostankov Rexa (VIDEO)

Eden izmed njih je tudi Marjan Kralj, ki se je na ladjo povzpel kar dvakrat. On in mnogi drugi, ki so prispevali k ohranjanju spomina na takrat največjo čezoceansko potniško ladjo, so danes v izolskem Kulturnem domu obeležili dan, ko so ladjo privlekli na slovensko obalo.  Ob tej priložnosti so predstavili tudi edino monografijo o ladji Rex, ki je bila doslej napisana v slovenskem jeziku. Zbrane so nagovorili direktorica CŠKP Vesna Rebec in podžupanja Občine Izola Agnese Babič.

Nato so avtorji in sodelavci spregovorili o monografiji, v kateri so posebno pozornost namenili družbenemu kontekstu tistega časa, zgodovini tega pomembnega dogodka ter sami ladji Rex. Monografija vključuje vrsto fotografij in dragocenih informacij o ladji, o kateri je slišal skoraj vsak Primorec. Posebno mesto so namenili tudi novinarjem, ki so s svojimi poročili širili zgodbo o Rexu. Monografija je že razprodana, Občina Izola pa je izrazila zanimanje za financiranje ponatisa. Na dogodku je predsatvljena tudi razglednica s priložnostnim poštnim žigom in osebno poštno znamko – MAKSIMUM CARTA.

rex razglednica

 

»Če se ladja ne bi nasukala in bila bombardirana, danes ne bi imeli te zgodbe o Rexu, in tako pač je,« je povedala dr. Nadja Terčon, urednica knjige. Zbiratelj Slavko Franca pa je izdelal novo skulpturo, ki so jo danes slovesno predstavili javnosti. Postavljena bo na promenadi med Izolo in Koprom v nedeljo 08.09.2024 ob 17,00 h. Postavljena bo na mestu, kjer je na skali bila spominska plošča. Slavko je izdelal novo obeležje zaradi tega, ker je prejšnje tramontana odnesla v morje.

 

“Ladje Rex bi se morali spominjati in ji posvečati pozornost vsako leto, ne samo ob obletnicah,” je ob zaključku poudaril filatelist g. Gorazd Budal. 

Na spominskem srečanju so sodelovali tudi zbiratelji, ki so v svojem življenju zbrali številne pomembne podatke in predmete, povezane z ladjo Rex.