Zeliščni duet: Uskladite začimbnice za bogatejši vrt

Ko govorimo o začimbah, ni večjega zadovoljstva kot nabiranje lastnih svežih zelišč! Ko jih sadite, je dobro vedeti, da obstajajo zelišča, ki rada rastejo skupaj, bodisi v isti posodi ali na vrtu v neposredni bližini. Ti pari ne le uživajo v medsebojni družbi, ampak si tudi med seboj izmenjujejo hranilne snovi, kar spodbuja njihovo obilno rast.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ko ustvarjate svoj zeliščni vrt, razmislite o tem, kako lahko različne začimbnice skupaj ustvarijo harmonijo. Poleg izboljšanja okusa vaših jedi, pravilno kombiniranje rastlin lahko pripomore k bolj zdravemu in bujnemu vrtu. Zelišča, ki se med seboj dopolnjujejo, lahko izboljšajo kakovost tal in zmanjšajo potrebo po umetnih gnojilih. S skrbno izbiro rastlin, ki dobro uspevajo skupaj, boste lahko uživali v ne le v bogatem okusu, ampak tudi v čudovito urejenem in zdravem vrtu, ki bo postal vaš ponos.

Vrt v septembru

Nekatera pravila so precej logična; ko jih sadite skupaj, jim morate zagotoviti vodo, sonce in dovolj zemlje, pri tem pa je treba upoštevati višino rastlin ter izbrati tiste, ki so približno enake višine.

Prav tako je treba upoštevati, kaj katera rastlina potrebuje, na primer, ali ima raje suha tla ali več vlage.

Nekatere rastline obožujejo samoto!

Rastlina, ki jo morate vedno posaditi ločeno, je meta. Meta se ne razume z drugimi zelišči, saj raje uživa v posodi zase!

mint 2480624 1280

Bazilika in origano

Ti dve rastlini sta osnovi italijanske kuhinje, zato ni presenečenje, da dobro uspevata skupaj. Bazilika ima rada veliko sonca in dobro odcedna tla, medtem ko origano bolje prenaša bolj senčna mesta. Obe rastlini sta enoletnici, zato ju bo treba vsako leto znova posaditi.

Rožmarin in žajbelj

Rožmarin in žajbelj se odlično ujemata tako v kuhinji kot na vrtu. Rožmarin je zimzeleni grm, ki lahko zraste precej velik, zato potrebuje dovolj prostora za širjenje!

Timijan in majaron

Timijan in majaron sta nizko rastoči rastlini, ki bosta lepo uspevali med višjimi rastlinami. Imata skoraj enake zahteve za rast, zato je njuno vzdrževanje preprosto. Obe sta trajni rastlini, kar pomeni, da ju ne bo treba ponovno saditi vsako leto.