Največ dežja na zahodu države, kjer še vedno velja oranžno opozorilo

Arso je zaradi možnega naraščanja hudourniških vodotokov za zahod države razglasil oranžno hidrološko opozorilo. Zaradi padavin se lahko ponekod na cestah zadržuje večja količina vode, zato na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo k upoštevanju varnostne razdalje in prilagoditvi hitrosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot so sporočili z Arsa, je ponoči ponekod v zahodni polovici Slovenije padlo od 40 do 50 milimetrov padavin, krajevno tudi do 80, največ dežja pa je do jutra padlo na Otlici (87,2 mm), na Letališču Portorož (79), v Idriji (74,9) ter v Dolenjah pri Ajdovščini (71,3 mm).

Kot kaže dnevno poročilo Centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, večjih težav zaradi vremena ni bilo. Na cesti Bled–Bohinj pri soteski sicer promet ovira podrto drevo, zaradi padavin je lahko ponekod na cestah večja količina vode, zato prometno-informacijski center svetuje, naj vozniki prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo.

Ob nevihtah z nalivi bodo hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke ter hudourniki v več delih države. Večja verjetnost za ta pojav bo v zahodni polovici države, pozneje pa tudi v večjem delu osrednje in južne Slovenije. Arso je za celotni zahod države in Dolenjsko izdal oranžno hidrološko opozorilo.

Dopoldne bodo v vzhodni, južni in osrednji Sloveniji še možne nevihte z močnimi nalivi, zaradi česar do popoldneva v teh delih še velja oranžno meteorološko opozorilo. Padavine bodo popoldne slabele in do večera od severozahoda ponehale.

Torek in sreda bosta sončni, od četrtka dalje pa znova padavine in občutnejša ohladitev

Jutri nas bo zbudilo megleno oz. oblačno jutro s temperaturami od 8 do 14, ob morju pa okoli 16 °C. Megla oz. nizka oblačnost se bosta dopoldne razkadili, tako da bo torek po napovedih vremenoslovcev večinoma sončen, najvišje dnevne temperature pa bodo od 21 do 25, na Primorskem do 27 °C.

Podobno vreme bo tudi v sredo, poletje pa naj bi se dokončno poslovilo v četrtek, ko naj bi se ob obilnejšem deževju tudi občutno ohladilo. Napoved je po navedbah Arsa še negotova, a trenutno kaže, da bo oblačno in deževno vreme vztrajalo od četrtka do sobote.

V četrtek bo težišče obilnejših padavin v zahodni polovici Slovenije, v petek pa bo verjetno več dežja na vzhodu in severu države. Meja sneženja se lahko spusti pod nadmorsko višino 1500 metrov, po nižinah pa bodo najvišje dnevne temperature okoli 11 °C, na Primorskem do 17 °C.