Srednja Evropa: V pričakovanju katastrofalnih padavin

V Avstriji pripravljajo vreče s peskom, na Češkem praznijo zadrževalnike, na Poljskem pričakujejo hudourniške poplave. Vremenoslovci namreč opozarjajo na “potencialno katastrofalne” padavine, ki bi lahko trajale več dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poljski premier Donald Tusk je dejal, da “ni razloga za paniko” po udeležbi na sestanku o nevarnosti poplav v Wroclawu. V štirih južnih poljskih provincah pričakujejo 15 centimetrov padavin na kvadratni meter.

V Avstriji in na Slovaškem v pripravljenosti tudi vojska

V Avstriji in na Slovaškem so oblasti ob meji s Češko odpovedale prireditve, pripravljajo se tudi na napotitev vojaškega osebja v podporo reševalnim službam.

Zaradi močnega sneženja so ponoči zaprli železniško progo med Bad Hofgasteinom in Bad Gasteinom v deželi Salzburg. Zaradi zemeljskega plazu je bila prekinjena povezava med Friedbergom na avstrijskem Štajerskem in Aspang Marktom, so sporočile avstrijske zvezne železnice, ki do nedelje zvečer potnikom svetujejo preložitev nenujnih potovanj.

Kancler Karl Nehammer je dejal, da so pripravljeni napotiti do 1000 vojakov, če bo potrebno.

Slovaške oblasti se pripravljajo na poplave območij v obmejni regiji Zahorie severno od Bratislave. V pripravljenosti so vojaki in prostovoljni gasilci. Po podatkih slovaške meteorološke službe poplave grozijo zlasti na območjih na severozahodu države, ki mejijo na Češko.

Medtem na jugu Nemčije v nekaterih bavarskih alpskih regijah pričakujejo od 60 do sto litrov dežja na kvadratni meter. Nemška meteorološka služba napoveduje tudi obilno sneženje, saj naj bi na območjih nad 1.500 metri nadmorske višine lahko zapadlo do 50 centimetrov snega.