Ta živila, ki jih najdete v trgovinah, so verjetno ponarejena

Obstajajo nekatera živila, ki jih lahko najdemo v trgovinah, vendar obstaja velika verjetnost, da ne gre za pristna živila oziroma da ne dobimo kakovosti, ki bi jo želeli. Tako je pogosto pri tartufih, vendar to ni edino živilo. Bodite pozorni, ko kupujete naslednje stvari:

Deli novico s tvojimi prijatelji

Business Insider je sestavil seznam hrane, ki so največkrat ponarejene na svetovnem trgu.

Tartufi

Tisto, kar se v trgovinah prodaja kot tartufovo olje, običajno nima veliko skupnega s pravimi tartufi. Pravo tartufovo olje je zelo redko in izjemno drago, zato ni presenetljivo, da so tartufi pogosto tarča ponarejevalcev. Tartufovo olje običajno vsebuje mešanico sončničnega in olivnega olja, ki je aromatizirano s sintetičnim spojem, imenovanim 2,4-ditiapentan, pridobljenim iz nafte. Edini način, da ste prepričani, da jeste prave tartufe, je, da jih nekdo nariba neposredno na vaš krožnik.

Javorjev sirup

Kar polovica javorjevega sirupa na svetovnem trgu je ponaredek. Pridobivanje pravega javorjevega sirupa ni enostavno – potrebnih je približno 45 litrov javorjevega soka za izdelavo enega litra sirupa. Sirup, ki izgleda kot javorjev sirup, vendar se prodaja kot sirup za palačinke, je pogosto mešanica koruznega sirupa, karamele in arom. Pravi javorjev sirup prepoznamo po barvi in teksturi – je redkejše konsistence in motnejšega videza kot umetne mešanice. Preberite tudi deklaracijo – pravi javorjev sirup večinoma prihaja iz Kanade.

Wasabi

Večina wasabija, ki ga prodajajo zunaj Japonske, je ponaredek – pogosto gre za mešanico hrena, koruznega škroba in sladil. Pravi wasabi je 30-krat dražji od tistega, kar najdemo v supermarketih. Če vas peče v grlu, verjetno uživate izdelek na osnovi hrena. Pravi wasabi raste ob gorskih izvirih na Japonskem in je izjemno redka rastlina, ki zahteva posebne pogoje za rast.

Parmezan

Da je sir lahko imenovan parmezan, mora prihajati iz Parme v Italiji, natančneje iz regije Emilia-Romagna. Samo 300 mlekarn na tem območju ima certifikat za izdelavo avtentičnega Parmigiano-Reggiano. Sir mora dozoreti najmanj eno leto. Koli parmezana, ki so avtentični, imajo žig Denominazione di Origine Protetta, ki zagotavlja, da je sir prišel s pravega mesta. Nekateri proizvajalci so začeli uporabljati užitne mikročipe, da zaščitijo svoje izdelke pred ponarejevalci.

Vanilija

Vanilija je pogosta začimba, ki se uporablja v številnih sladkih izdelkih na svetovnem trgu – od sladoleda do piškotov in kolačev. Gre za aromatičen posušen plod orhideje, ki raste v tropskih predelih. Prava vanilija predstavlja le en odstotek svetovne proizvodnje, preostali izdelki pa vsebujejo sintetično različico – vanilin.

Kaviar

Kaviar je narejen iz soljenih ribjih jajčec jesetre beluge. Gre za izjemno redek, nežen in dragocen izdelek, zato je pogosto tarča ponarejevalcev. Namesto prave ikre beluge se pogosto uporabljajo manj kakovostna ribja jajčeca.

Med

Tretjina medu na svetovnem trgu je ponarejena. Pravi med se pogosto meša s koruznim sirupom ali sladkorjem iz riža in trsa, kar uniči prehranske vrednosti pravega medu. Če želite pravi med, ga kupujte od preverjenih lokalnih proizvajalcev.

živila