Na pohodu bolj nalezljiva različica koronavirusa

Znanstveniki so opozorili, da se po Evropi širi nova različica koronavirusa, ki so jo poimenovali XEC, in da bi lahko kmalu postala prevladujoč sev. Dobra novica je, da je podobna prejšnjim podrazličicam omikrona, zato strokovnjaki pravijo, da bodo cepiva še vedno učinkovala.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Različico, imenovano XEC, so junija najprej zaznali v Nemčiji, od takrat pa še v Združenem kraljestvu, ZDA, na Danskem in v številnih drugih državah. Različica, ki je nastala iz prejšnjih podrazličic omikrona, bi se zaradi novih mutacij lahko razširila letošnjo jesen. Cepiva naj bi še vedno pomagala preprečiti hude primere, pravijo strokovnjaki.

“Na tej točki se zdi, da je različica XEC najverjetneje naslednja,” je Eric Topol, direktor inštituta Scripps Research Translational Institute v Kaliforniji, zapisal v objavi na omrežju X v nedeljo.

Raziskovalci so avgusta napovedali, da bi lahko trajalo nekaj tednov do nekaj mesecev, da bi se ta različica začela hitreje širiti.

Vendar ni še razloga za strah. Topol namreč pravi, da je XEC “šele na začetku”. “Trajalo bo več tednov, nekaj mesecev, preden se bo to uveljavilo in začelo povzročati kakšen val,” je poudaril.

Agencija za zdravstveno varnost Združenega kraljestva sicer ob tem opozarja, da je povsem normalno, da virusi mutirajo in se spreminjajo.

V Sloveniji avgusta veliko okuženih s to različico?

Avgusta je bila prav v Sloveniji zabeležena visoka stopnja okužbe prav s to različico, saj je več kot 10 odstotkov vzorcev koronavirusa vsebovalo XEC, poroča hrvaški Dnevnik.

Na Danskem in v Nemčiji je prišlo do “močne rasti” različice XEC, je povedal podatkovni analitik Mike Honey. Sicer pa tako v Sloveniji kot drugod v Evropi ni več obveznega testiranja, zato je težje zagotovo vedeti, kako se širijo koronavirusne okužbe.

Doslej je XEC vsebovalo več kot 500 vzorcev iz 27 držav, vključno s Poljsko, Norveško, Luksemburgom, Ukrajino, Portugalsko in Kitajsko. Analitiki opozarjajo na hitro rast različice na Danskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

V primerjavi s prej znanimi podrazličicami bo XEC zdaj prevladoval, pravijo strokovnjaki.

Podobni simptomi

Njegovi simptomi so podobni tistim pri prejšnjih različicah covid-a. To so povišana telesna temperatura, vneto grlo, kašelj, izguba voha, izguba apetita in bolečine v telesu.

A glede na to, da gre še vedno za »člana iste družine omikron«, strokovnjaki pravijo, da naj bi prilagoditev cepiva in ponovno cepljenje zagotovila zadostno zaščito pred razvojem hude bolezni in hospitalizacijo.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni vsem še naprej svetuje, naj še naprej skrbijo za osebno higieno in čim več časa preživijo na svežem zraku.