Kaj pomeni ukinitev Istrabenza za portoroški turizem?

Istrabenz, ki je imel nekoč v lasti bencinske servise, Drogo Kolinsko, Mercator in hotele na Obali, bomo lahko v kratkem dokončno pospremili v zgodovino. Nekdanji ponos primorskega gospodarstva, ki ga je vodil Igor Bavčar, bo 76 let po ustanovitvi prenehala obstajati. Kaj to pomeni za portoroški turizem?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Istrabenz, nekoč veliki primorski gospodarski koncern, ki se je pod Igorjem Bavčarjem spremenil v ključnega igralca drugega vala slovenske privatizacije, po letih finančnega hiranja dokončno odhaja v zgodovino.

76 let po ustanovitvi bo namreč Istrabenz tudi uradno prenehal obstajati. Slovenski državni holding (SDH), krovni upravljavec državnega premoženja, si ga bo kot njegov zadnji lastnik pripojil.

Sledili bodo vsi formalni postopki in prenos preostalega premoženja – poslovnih prostorov v Kopru in polovičnega deleža v podjetju Adriafin, ki ima v lasti družbo Vinakoper, najemnika nekaterih najboljših zemljišč v slovenski Istri. To pa je tudi vse, kar je ostalo od nekoč mogočnega holdinga, ki je na svojem vrhuncu pred dobrimi petnajstimi leti obvladoval pomemben del slovenske energetike, turizma in prehranske industrije.

Kaj bo z družbo Istrabenz Turizem?

V še cvetoči preteklosti je bila pomemben del družbe Istrabenz tudi družba Istrabenz Turizem, zato smo se nanje obrnili z vprašanjem, kaj konec Istrabenza pomeni za portoroški turizem.

Iz družbe so poudarili, da si družbi delita zgolj del imena, saj že dolgo nista kapitalsko povezani. Istrabenz Turizem d.d. je že v 100 % lasti družbe SDH d. d., kar pomeni, da si bosta odslej s svojo nekdanjo krovno družbo delila le lastnika.

“Pripojitev družbe Istrabenz d.o.o. k družbi SDH d.d. tako nima nikakršnega vpliva na družbo Istrabenz Turizem d.d.,” so zapisali.

Zatrdili so, da turistična družba dobro posluje in uspešno uresničuje ambiciozne razvojne načrte.

Tudi na slovenski obali imamo lepe plaze. Foto Hoteli LifeClass Portoroz

Portoroški turizem uresničuje načrte

“Smo največji turistični delodajalec na Obali. Poslovanje je stabilno, družba pa pospešeno vlaga v obnovo svojih kapacitet in razvoj zaposlenih. V letošnjem letu smo tako uspešno izvedli prenovo hotela Riviera, pristopili pa smo že k pripravi podlag za prenovo Grand Hotela Portorož in Term Portorož,” so pojasnili.

Kot so povedali v službi za odnose z javnostmi, bo družba Istrabenz Turizem d.d. igrala pomembno vlogo v prihodnjem razvoju slovenskega turizma, saj je v novi strategiji upravljanja državnih naložb predvideno, da bo postala eden nosilnih stebrov turističnih družb v državni lasti.