Po obilnih padavinah lastovke na robu preživetja

Nedavne poplave po Evropi so podirale mostove, odnašale ceste ter terjale življenja, pri čemer so za seboj pustile obsežne posledice. To se je odrazilo tudi na živalski svet. iZ Društva za opazovanje in preučevanje ptic so opozorila na stanje lastovk, ki so se znašle v zelo težki situaciji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zaradi mraza, silovitega dežja in posledično pomanjkanja hrane je v zadnjih dneh poginilo na tisoče lastovk. Aktivisti za pravice živali so organizirali veliko reševalno akcijo in pozivali lokalne prebivalce, naj rešijo oslabljene ptice, prosili pa so tudi za donacije za njihovo prehrano. V Avstriji so ljudem svetovali, naj vse poškodovane ptice dajo v škatlo in jih prinesejo v center, kjer jim bodo nudili pomoč.

Podobne razmere so se zgodile tudi v Sloveniji po obilnih padavinah, ki so padle v preteklih dneh. “Lastovke ob dolgotrajni ohladitvi in dežju težje letijo zaradi umika letečih žuželk, njihove glavne hrane, zato pogosto stradajo. V zavetju čakajo na izboljšanje razmer, nemalokrat pa se tudi stiskajo druga k drugi, da ohranjajo telesno toploto,” so zapisali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). ‘Žal je v vremenskih razmerah, katerim smo priča zadnje dni, zanje usoda negotova. Obnemoglim lastovkam lahko pomagamo, vendar je za mnoge velikokrat že prepozno.”

 

Kako lahko pomagamo obnemoglim lastovkam?

Če najdete obnemoglo lastovko, jo lahko pomagate tako, da jo previdno poberete in namestite v varno, mirno okolje, na primer v kartonasto škatlo. Poskrbite, da bo škatla pokrita z zračno prepustno tkanino, da bo ptica na toplem, vendar ne neposredno na viru toplote. Lastovke oslabijo predvsem zaradi mraza, zato je toplota ključna za njihovo okrevanje. Ker se prehranjujejo z žuželkami, jih je težko nahraniti doma, zato je najbolje, da se čim prej obrnete na strokovnjake, kot so društva za zaščito ptic ali zavetišča za živali. Tam bodo lastovko ustrezno oskrbeli in ji pomagali vrniti se v naravno okolje.

Voda popolnoma poplavi avtocesto v Avstriji (video)