Skupina MOL v Azerbajdžanu podpisala pomemben sporazum o razvoju plinskih zalog

Skupina MOL je v sodelovanju s partnerji v petek podpisala pomembno pogodbo za razvoj zalog plina v Azerbajdžanu. MOL je tako po Državni naftni družbi Azerbajdžanske republike (SOCAR) in BP tretji največji delničar v velikanskem nahajališču ACG, kjer so bili pod in nad naftnimi rezervoarji odkriti nepovezani plinski rezervoarji. Partnerji so se zdaj dogovorili o razvoju in komercialnem izkoriščanju teh rezerv. MOL je s SOCAR podpisal tudi memorandum za oceno nadaljnjih potencialnih možnosti sodelovanja na področju raziskovanja ogljikovodikov v Azerbajdžanu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skupina MOL je v sodelovanju s partnerji podpisala komercialno pogodbo za razvoj rezerv plina v Azerbajdžanu. Za SOCAR in BP je MOL tretji največji delničar v velikanskem polju Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), kjer se nahajajo rezervoarji nepovezanega plina.

Komercialni sporazum dopolnjuje obstoječi okvir sporazuma o delitvi proizvodnje, kar omogoča napredek pri raziskovanju, ocenjevanju, razvoju in proizvodnji plinskih rezervoarjev polja ACG. Viri nepovezanega plina so strateškega pomena, saj gre za ocenjeno količino približno 112 milijard kubičnih metrov.

Vrtanje prve proizvodne vrtine se je že začelo, in sicer na platformi West Chirag, prvi plin pa pričakujejo leta 2025. Vrtina je pomembna, saj bo zagotovila oceno proizvodnje, ki naj bi podprla prihodnje razvojne načrte.

Slovesni podpis sporazuma je bil opravljen v petek v Bakuju, in sicer ob 30. obletnici podpisa prvega sporazuma o delitvi proizvodnje na polju ACG leta 1994.

Predsednik in izvršni direktor Skupine MOL Zsolt Hernádi in izvršni direktor SOCAR Rovshan Najaf sta obenem podpisala tudi memorandum o soglasju za oceno potencialnih možnosti raziskovanja v regiji Shamakhi-Gobustan. V skladu z memorandumom je Skupina MOL izrazila namero prispevati svoje izkušnje, tehnično in komercialno znanje ter finančna sredstva za nadaljnji razvoj pridobivanja ogljikovodikov v Azerbajdžanu.

»Današnji dan je pomemben mejnik za Skupino MOL, saj po letih razvoja in proizvodnje na naftnih poljih v Azerbajdžanu širimo svoj odtis z vstopom v razvoj plinskih rezervoarjev. To je posledica izjemnega sodelovanja s SOCAR in partnerji projekta,« je povedal Zsolt Hernádi, predsednik in izvršni direktor Skupine MOL. »To je tudi velik dan za gospodarsko sodelovanje med Azerbajdžanom in Madžarsko, zahvaljujoč odličnim vladnim odnosom med državama pa smo lahko še poglobili naše poslovno sodelovanje. ACG je naš dragulj, saj v mednarodnem pogledu prispeva največ k naši proizvodnji ogljikovodikov. Prav tako je sodelovanje s Skupino MOL v projektu paradni konj gospodarskega povezovanja obeh držav. Polje ACG ima ključno vlogo pri varnosti oskrbe z energijo v srednji Evropi. Proizvodnja na tem polju nam daje fleksibilnost pri pridobivanju surove nafte za naše rafinerije na Slovaškem in Hrvaškem, s čimer je korist tega partnerstva regijskega pomena. Zelo sem počaščen, da podpisujem dodatni memorandum, ki kaže, da ima naše partnerstvo svetlo prihodnost, veselim pa se nadaljnjih uspehov pri raziskovanju v Azerbajdžanu na kopnem, poleg razvoja, ki poteka na morju.«

Skupina MOL je vstopila v Azerbajdžan leta 2020 s pridobitvijo 9,57-odstotnega deleža na polju ACG, enem največjih naftnih polj na svetu, in efektivnega 8,9-odstotnega deleža v Baku-Tbilisi-Ceyhan, ki transportira surovo nafto v sredozemsko pristanišče Ceyhan. Ta delež predstavlja 15 % celotne proizvodnje Skupine MOL in 25 % celotnih zalog od leta 2023. Naftovod je ključnega pomena pri oskrbi rafinerij Skupine MOL v srednji in vzhodni Evropi, vključno s Slovnaftovo rafinerijo v Bratislavi in Inino v Reki.

Prisotnost in gospodarska aktivnost v Azerbajdžanu daje Skupini MOL prožnost pri odločitvi, ali bo delež nafte, proizvedene na polju ACG in transportirane v pristanišče Ceyhan prodala tretjim osebam ali pa ga bo uporabila znotraj Skupine MOL v svoji regiji, s čimer bi dodatno prispevala k varnosti evropske oskrbe z energijo in izboljšala prilagodljivost podjetja pri pridobivanju surove nafte. Kljub temu, da je manjšinski delničar, Skupina MOL s svojimi 80-letnimi izkušnjami in znanjem o upravljanju nahajališč in optimizaciji proizvodnje aktivno prispeva k razvoju polja ACG.