Stanovanje na Markovcu ni smrdelo zaradi knjig in časopisov

Po tem, ko smo pisali o neprijetni situaciji v koprskih blokih, na ulici Cesta na Markovcu, smo se včeraj odpravili tja, da bi preverili, kakšna je situacija: ali je stanovanje izpraznjeno, ali še vedno smrdi in kako se počutijo stanovalci bloka.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Na naslovu Cesta na Markovec se že več let spopadajo z neurejenimi razmerami v stanovanju dveh oseb, ki po pričevanjih ne skrbita za svoje bivalne prostore, kar vpliva na kakovost življenja sosedov. Situacija je za stanovalce bloka postala nevzdržna, zaradi česar so dalj časa vztrajno kontaktirali predsednika bloka in druge pristojne, a zadeva ni bila rešena.
Pred blokom sta včeraj bila dva moška, za katera se je izkazalo, da sta stanovalca problematičnega stanovanja. Eden izmed njiju je bil na berglah, kar je kazalo na zdravstvene težave. Oba moška sta zavrnila prošnjo za vstop v stanovanje in fotografiranje, pri čemer sta novinarki zagrozila, da ji bosta razbila telefon, če bo nastala kakršna koli fotografija.
Moška sta na vprašanje, zakaj je v stanovanju toliko smeti, odgovorila, da se je to “pač zgodilo”. Eden izmed njiju je pojasnil, da si je zlomil kolk in zaradi bolezni ni mogel pospraviti stanovanja. Stanovanje, po drugi strani, ni bilo pospravljeno že vrsto let.
marjetica koper pred bloki stanovanja

Stanovalci bloka ogorčeni nad počasnim ukrepanjem

Danes smo se pogovarjali tudi s stanovalci bloka: za nekatere je bila ta situacija še posebej težka, saj je bilo smrad čutiti 24 ur na dan, kar je bilo še bolj neprijetno ob visokih temperaturah, ki smo jih to poletje doživeli.
Po besedah ene izmed sogovornic brata že več kot deset let ne skrbita za svoje stanovanje, kar vpliva tudi na sosednje stanovalce. Vodovodar, ki je prišel na ogled, je takrat zavrnil vstop v notranjost stanovanja zaradi strahu pred okužbami.
Stanovanje je bilo leta 2013 prvič izpraznjeno zaradi podobnih razmer, smrad pa se je ponovno pojavil pred tremi leti. Sosedje so večkrat opozarjali upravnika na nevzdržne razmere, vendar brez odziva. Po pričevanjih so imeli stanovalci tudi težave, ker brata nista želela odpreti stanovanja.
Stanovalce bloka je še posebej razjezila izjava upravnika Alena Radojkoviča, ki smo jo objavili prejšnji teden. Upravnik je takrat izjavil, da stanovanje ni smrdelo zaradi urina, kar stanovalci močno zanikajo. “Stanovanje so pucali tudi z lopatami.. Tukaj so bili že trije tovornjaki. Notri niso bile samo knjige in časopisi.”, pravi ena izmed stanovalk, ki smo jo danes srečali.
Stanovanje, iz katerega se je širil smrad, že nekaj dni sanirajo. Danes so ponovno odnesli vreče smeti, smrad je skoraj popolnoma odpravljen, vendar se postavlja vprašanje, zakaj je bilo potrebno tako dolgo, da je nekdo posredoval in rešil tako neprijetno situacijo za druge stanovalce. Ta primer odpira širšo razpravo o odgovornosti in hitrosti ukrepanja v primeru motečih situacij v večstanovanjskih objektih. Neprijetni vonji ne vplivajo le na udobje, temveč tudi na zdravje in kakovost bivanja preostalih stanovalcev.
Zato je ključno vprašanje, kako zagotoviti, da bodo takšni problemi v prihodnje rešeni hitreje in učinkoviteje, preden povzročijo še večje nelagodje in nepotrebne zaplete v skupnosti.

Odziv sosedov stanovanja, iz katerega smrdi (FOTO)