Kako so rekordne temperature vplivale na morje?

Dogodki, povezani z našimi vodami, vzbujajo številna vprašanja o prihodnosti morskega ekosistema in spremembah, ki jih lahko prinesejo ekstremni vremenski pogoji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

To poletje smo bili priča rekordno visokim temperaturam morja v naših krajih, kar je povzročilo pomembne spremembe v morskem svetu. Morje je prvič doseglo 30 stopinj Celzija, kar je močno vplivalo na tamkajšnji ekosistem.

Kot so za Primorski dnevnik potrdili iz Miramarskega morskega rezervata, je bilo v naših vodah opaženih kar 15 popolnoma novih vrst, ki do zdaj niso bile zabeležene ali opažene v našem okolju. V rezervatu sicer prebiva več kot 100 vrst rib in več kot 50 vrst spužev, kar priča o izjemni biodiverziteti.

Povišane temperature morja ogrožajo bogat ekosistem in pridelavo školjk

Čeprav se naše morsko dno ponaša z bogato raznovrstnostjo rastlin in velikim številom rib, so povišane temperature morja prinesle tudi negativne posledice. Ena izmed najbolj opaznih sprememb je zmanjšanje hranilnih snovi v vodi, kar negativno vpliva na gojenje školjk, kot so klapavice, ki so bile pomemben del našega morskega ekosistema.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko takšne spremembe dolgoročno vplivajo na morsko življenje in ekosisteme, zato je ključnega pomena, da spremljamo nadaljnji razvoj situacije.