Hrvaška: Podvodnega ribiča iz Slovenije napadla barakuda

V torek je pri otočku Blitvenica pri otoku Žirje v šibeniškem arhipelagu slovenskega podvodnega ribiča napadla barakuda. Ribiča so zaradi poškodb glave hospitalizirali, a ni v smrtni nevarnosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Riba je ribiča napadla, potem ko jo je že ustrelil s podvodno puško. Odpeljali so ga v šibeniško bolnišnico, kasneje pa zaradi poškodb glave prepeljali v bolnišnico na območju Splita.

“Zelo bizarno je, da se je to zgodilo. Prvič slišimo, da je barakuda napadla podvodnega ribiča. Redno hodim na podvodni ribolov in česa takega še nisem doživel, niti nisem slišal, da bi riba koga napadla,” je za hrvaški Jutarnji list povedal eden od podvodnih ribičev.

Napad ribe so potrdili tudi v Policijski upravi Šibeniško-kninske županije. V tem primeru se je namreč odzvala pomorska policija, ki je odšla na teren in ribiča pomagala prepeljati v bolnišnico.

Napadla, potem ko jo je ustrelil

“Po podatkih, ki jih imamo, ribič ni v življenjski nevarnosti. Potem ko je ribo ustrelil, ga je napadla in nekajkrat udarila v masko. Maska se je pri tem zlomila, zlomljeni deli pa so ribiča poškodovali, zato je bil hospitaliziran,” so sporočili iz policijske uprave.

Morski biolog Petar Kružić je povedal, da napad barakude na lovca, ki jo je ustrelil, ni nič nenavadnega.

Riba se je branila

“Katerakoli riba bi se branila in popolnoma normalno je, da je barakuda to naredila,” je povedal za hrvaški časnik in dodal, da je barakuda plenilec, ki ima ostre zobe, s katerimi lahko človeka poškoduje.

“Kar zagotovo vemo, je, da vas ne bo napadla iz ljubega miru,” je poudaril Kružić. Dodal pa je, da se je že zgodilo, da je barakuda ugriznila ribiča, ki jo je želel sneti s trnka.

Barakude živijo v toplih morjih. V tropskih lahko doseže tudi več kot dva metra dolžine, v Jadranskem morju do meter in pol. Težka je lahko nekaj kilogramov in ima močne mišice. Njeno meso velja za delikateso, v Sredozemlju pa je redka, so še zapisali.