Golob sprejel odstop ministrice Stojmenove Duh

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je navedbe v članku N1, da so se za vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni še niso prejeli. “V članku gre za dobro načrtovan poskus osebne diskreditacije,” je dejala in zaradi objektivne odgovornosti premierju Robertu Golobu ponudila odstop.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ministrica se je na navedbe članka, objavljene v sredo, odzvala danes, ker so na ministrstvu želeli zgodbo najprej pojasniti vladni ekipi in poslancem stranke Gibanje Svoboda, je povedala v današnji izjavi za javnost. “O tem, da je šlo za osebno diskreditacijo, priča več dejstev, eno od teh je datum objave – štiri mesece po dogodku in zgolj dva dneva pred interpelacijo,” je dodala.

Komisija za preprečevanje korupcije nad prekršek ministrice v Avstriji

“Danes s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejemam objektivno odgovornost in sem predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Ne glede na to bom še zmeraj prispevala k digitalni preobrazbi Slovenije, in sicer tako, da bom poučevala nove inženirje elektrotehnike,” je povedala. Premier Golob je prek družbenega omrežja X že sporočil, da je odstop sprejel.

Kot je pojasnila, se je dogodek zgodil 26. maja. “V njem smo v celoti ravnali po ustaljenem protokolu in navodilih, ki smo jih prejeli s strani centra za varovanje in zaščito,” je dejala in pojasnila, da je delegacija ministrstva na poti na letališče na Dunaju obtičala v daljšem zastoju.

Voznik je po ustaljenem protokolu poklical višjega inšpektorja na center za varovanje in zaščito, je nadaljevala. Pri tem, kaj sta govorila, gre za besedo voznika proti besedi višjega inšpektorja, sama v voznikove besede ni podvomila. Od tam naprej pa imajo po njenih navedbah za vse pisne dokaze.

Po besedah ministrice je voznik še isti dan poslal elektronsko sporočilo inšpektorju kjer mu je pojasnil celotno situacijo in njegovo ravnanje. Julija so nato na ministrstvu dobili dopis avstrijskih organov, voznik pa je poklical inšpektorja, ki mu je poslal navodila. Tako sporočilo voznika kot navodila inšpektorja so na ministrstvu posredovali novinarjem.

V elektronskem sporočilu je inšpektor vozniku pojasnil, naj poudari, da je vozil ministrico in pri tem zaradi zastoja na avtocesti proti letališču uporabljal svetlobne znake.

Stojmenova Duh je ob tem zatrdila, da ne voznik, ne ministrstvo,in tudi ne ona kot predstojnica ministrstva niso dobili nobenega klica ali dopisa, da je bilo to ravnanje nepravilno. Takoj za tem, ko so s slovenskega veleposlaništva na Dunaju prejeli dopis s predlogom, naj kazen plačajo, so jim posredovali zahtevane podatke voznika.

“To, da se izogibamo plačilu kazni, je popolna neresnica in še enkrat poudarjam, do današnjega dne globe na ministrstvu sploh nismo prejeli,” je dejala. Vse trditve, da se je želela izogniti plačilu kazni, so zato po njenem prepričanju namenjene zgolj osebni diskreditaciji.

Portal N1 je sicer v sredo pisal, da je ministrica na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Ministrica je v izjavi za medije ob tem tudi zanikala očitke, da je operacijski sistem, ki je nameščen na računalnikih za izposojo, neuporaben.

Prav tako je zavrnila očitke, da v dveh letih niso naredili ničesar na področju širokopasovnega interneta. Kot je povedala, so porabo evropskih sredstev za to področje dvignili s 500.000 na 15 milijonov evrov in 8000 gospodinjstvom omogočili dostop do hitrega interneta.

“V dobrih dveh letih smo z ekipo na ministrstvu storili ogromno,” je ocenila. V gradivu, ki so ga ob izjavi za medije predložili novinarjem, so na ministrstvu med drugim izpostavili sprejetje zakona o elektronskih komunikacijah, krovne strategije Digitalna Slovenija 2030 in nacionalnega strateškega načrta za digitalno desetletje.

V okviru izobraževanj, ki so bila sofinancirana z razpisi za krepitev digitalnih kompetenc prebivalstva, se je do zdaj usposabljalo več kot 9000 mladih, okoli 27.000 odraslih, preko projekta Mobilni heroji pa so z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremili skoraj 8500 prebivalce ruralnih okolij, starejših od 55 let, so navedli na ministrstvu.

Glede očitkov, da ljudje zaradi slabih odnosov množično zapuščajo ministrstvo za digitalno preobrazbo, je Stojmenova Duh izpostavila javno dostopne podatke o fluktuaciji po posameznih organih, iz katerih je po njenih besedah razvidno, da je število menjav na ministrstvu za digitalno preobrazbo med najnižjimi.

Očitke glede svojega dela je želela braniti na že drugi interpelaciji proti njej, o kateri bi razprava in odločanje morala potekati v petek. Za zdaj ni znano, kako bo potekalo petkovo dogajanje v DZ. Eden od scenarijev je, da bo premier Golob v DZ poslal obvestilo o ministričinem odstopu in se bodo poslanci z njim le seznanili.