Po napadu barakude: slovenski ribič lahko ostane slep

Na otočku Blitvenica blizu dalmatinskega otoka Žirje je slovenskega ribiča napadla barakuda, potem ko je vanjo ustrelil s podvodno puško. Lotila se ga je tako, da se je večkrat zagnala v njegovo masko, ki je ob tem popokala, odlomljeni delčki pa so mu poškodvali oči. Ribič se trenutno zdravi v UKC Ljubljana in čaka na operacijo oči. Vprašanje je, ali mu bodo zdravniki lahko rešili vid.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V torek zjutraj so na centru 112 prejeli obvestilo o dogodku, ki so ga posredovali policiji. Odšli so na teren, uslužbenci luške kapetanije pa so potapljača že potegnili iz vode in ga prepeljali v šibeniško bolnišnico. Slovenski ribič je imel za potapljanje vsa potrebna dovoljenja.

“Moj prijatelj čaka na operacijo oči, ker se je riba zaletela v masko, ki je počila in ga ranila. Vprašanje je, ali mu bodo zdravniki sploh uspeli rešiti vid. Gre za hudo poškodbo oči,« je dejal prijatelj poškodovanca, prav tako podvodni ribič.

Alen Soldo, redni profesor na Oddelku za pomorske študije Univerze v Splitu, ki je tudi sam podvodni ribič, je pojasnil, da se je riba očitno preprosto branila.

“Kolikor sem razbral iz medijev, je očitno, da se je riba preprosto branila. Vsak, ki se potaplja, se zaveda tovrstnih tveganj. V tem primeru se je pač slabo končalo za potapljača. Velikokrat opazim jate barakud in z njimi načeloma ni težav, res pa je, da so na slabem glasu,« je pojasnil Soldo.

Barakude v tropskih morjih lahko zrastejo do dveh metrov, jadranska barakuda pa doseže do meter in pol.