Odhod še ene legende: Umrl je Kris Kristofferson

V 89. letu starosti je umrl Kris Kristofferson, priznani ameriški glasbenik in igralec, ki bo svetovni javnosti med drugim ostal znan kot človek, ki je napisal pesem Me and Bobby McGee prav tako legendarne Janis Joplin ter vrsto drugih uspešnic tako zase kot za druge glasbenike.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kris Kristofferson se je rodil 22. junija 1936 v Brownsvillu v Teksasu in postal eden vodilnih osebnosti v country glasbi.

Osvojil je tri grammyje – za najboljšo country pesem let 1972 (Help me Make it Through the Night) in za dva ločena dueta z Rito Coolidge (1974, 1976), s katero je bil poročen v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Leta 1971 je se je preizkusil kot igralec in prejel zlati globus za vlogo Johna Normana Howarda v filmu Zvezda je rojena (1976). V filmu je zaigral ob Barbri Streisand v vlogi Ester Hoffman. V priredbi tega filma leta 2018, ki je znova postala neizmerna uspešnica, sta v njunih vlogah nastopila Bradley Cooper in Lady Gaga.

Igral je tudi v filmih Pat Garrett and Billy the Kid, Lone Star in v franšizi Blade.

Leta 1985 se je Kristofferson pridružil Johnnyju Cashu, Waylonu Jenningsu in Willieju Nelsonu pri ustanavljanju skupine The Highwaymen.

“Vsakič, ko pogledam fotografijo nas štirih, se mi zdi neverjetno, da so zraven spustili hišnika,” je povedal novinarju Mikalu Gilmoru in s tem mislil na svojo nekdanjo službo, ki jo je imel v studiu CBS v Nashvillu.

Kristofferson je umrl v soboto na svojem domu na Havajih, obkrožen z družino. Star je bil 88 let. V izjavi po njegovi smrti so ga opisali kot “mirovnika, revolucionarja, igralca, superzvezdnika, seks simbol in družinskega človeka”.

Dolly Parton, ki je s Kristoffersonom ustvarila več duetov, med drugim From Here to the Moon and Back, je na svojem X profilu zapisala: “Velika izguba. Velik pisec. Velik igralec. Velik prijatelj. Vedno te bom imela rad, Dolly.”

Svojemu soigralcu se je poklonila tudi Barbra Streisand, na Instagramu je zapisala, da je bil “poseben” in “očarljiv” izvajalec. “V veselje mi je bilo videti, ko je prejel priznanje in ljubezen, ki si ju je tako zaslužil”.

Kristoffersona so preživeli žena Lisa, osem otrok in sedem vnukov.

Kris Kristofferson